جسی سینگَل،نوتیلوس— تصوری وجود دارد مبنی بر اینکه تقویتِ «سرسختیِ» دانشآموزان -یعنی تشویق آنها به مبارزۀ قاطعانه با مشکلاتِ پیشِرو، بهجای تسلیمشدن- راه مطمئن و مؤثری برای بهبود عملکرد درسی آنها یا کاستن از وقفههای تحصیلی طولانی است. ایبسا تعجب کنید اگر بفهمید شواهدِ مؤید این ایده چقدر اندکاند؛ بااینحال احتمالاً چیزی خلاف این را شنیدهاید. سرسختی همهجا هست. حالا که این مطلب را میخوانید، مشخصاً بیش از یک دهه است که این مفهوم به سوگلی دنیای آموزش بدل شده است. سرسختی ایدۀ جذاب و پرکششی است: مژدۀ موفقیت میدهد، سنجشپذیر است و میتوان تقویتش کرد.
شهرت و محبوبیتِ سرسختی تا حد زیادی مرهون کار آنجلا داکورث، مبدع و مبلغ اصلی این مفهوم، است. آنجلا داکورث برندۀ جایزۀ مکآرتور و استاد روانشناسی اجتماعی در دانشگاه پنسیلوانیا است. او چندین سال است که دربارۀ اهمیت سرسختی ادعاهای جسورانهای میکند، ادعاهایی که در اظهارات افرادِ صاحبنام دیگری نیز تکرار شدهاند. داکورث، در سخنرانی تِد در سال ۲۰۱۳ (که تا آگوست ۲۰۲۰، حدود ۲۱میلیون بار تماشا شده است)، از میان شیوههای گوناگون، سرسختی را راهی تازه برای نگاه به معضل قدیمی پیشرفت تحصیلی در مدرسه معرفی میکند: «چیزی که در حوزۀ آموزش سنجیدنش را خوب آموختهایم، آیکیو است. اما اگر عملکرد خوب در مدرسه و زندگی به چیزی بسیار فراتر از تواناییِ یادگیری سریع و آسان بستگی داشته باشد چه؟»
او در جایی دیگر هم ادعای مشابهی میکند. داکورث در گفتوگو با نیویورک تایمز میگوید: «گروه پژوهشی من دریافته است که معیارِ سرسختی بر آیکیو، نمرات اس.اِی.تی۱، تناسب بدنی و هزاران معیار دیگری رجحان دارد که به ما کمک میکنند موفقیت افراد در موقعیتهای خاص را از قبل پیشبینی کنیم». کتاب پرفروش او در سال ۲۰۱۶، با نام سرسختی: قدرت اشتیاق و پشتکار۲، چنان جملۀ مبالغهآمیزی روی جلد خود دارد که ناشرانِ دیگر مگر در خواب نظیرش را ببینند. در این جملۀ ستایشآمیز، دنیل گیلبرت، استاد روانشناسی دانشگاه هاروارد، با اشتیاق میگوید: «روانشناسان دهها سال است که دنبال رمز موفقیت میگردند، اما داکورث آن را یافته است». توجه کردید؟ رمز موفقیت.
میتوانید میزان سرسختی خودتان را ظرف سه دقیقه با پرکردنِ فُرمی دَهسؤالی در وبسایت داکورث اندازه بگیرید؛ فقراتی که باید جواب دهید چنین چیزهایی است: «من هر کاری را که شروع کنم به پایان میرسانم»، «من سختکوشم، هرگز دست از تلاش نمیکشم»، «ایدهها و پروژههای جدید گاهی حواس من را از ایدهها و پروژههای قبلی پرت میکند» و «من در حفظ تمرکزم روی پروژههایی که تمامکردنشان بیش از چند ماه طول میکشد مشکل دارم». در هر مورد، باید یکی از این گزینهها را علامت بزنید: «بسیار شبیه من است»، «اصلاً شبیه من نیست» یا چیزی میان این دو؛ پس از این کار، وبسایت نمرۀ سرسختی شما را محاسبه میکند. نمرۀ من ۴/۲ از ۰/۵ شد؛ الگوریتم، که ظاهراً تحت تأثیر قرار نگرفته بود، به اطلاعم رساند که نمرهام بسیار پایین است. این آزمونها در لایههای زیرین خود دو «عامل فرعی» دیگرِ سرسختی را هم اندازه میگیرند: یکی پشتکار، به معنی دلسردنشدن در برابر شرایط دشوار، و دیگری ثبات رأی، به معنی از این شاخه به آن شاخه نپریدن (گاهی به آن اشتیاق نیز میگویند).
داکورث و همکارانش تلاش کردهاند میان نمرۀ سرسختی افراد با دستاوردهای مختلف زندگیشان پیوندی بیابند و بررسی کنند که آیا سرسختی میتواند موفقیت را، بهتر از معیارهای مرسومتر، پیشبینی کند یا نه. مثلاً، داکورث و همکارانش در مقالۀ مهمشان در سال ۲۰۱۴، از دانشجویان دانشکدۀ افسری وِستپوینت، دانشآموزان سال سوم دبیرستان در مدارس دولتی شیکاگو و چند جای دیگر به صورت آنلاین نمونهگیری کردند و، همانطور که از عنوان مقاله مشخص است۳، دریافتند که سرسختی «ماندن در ارتش، محل کار، مدرسه و تداوم زندگی مشترک» را پیشبینی میکند. داکورث در سخنرانی تدِ خود میگوید سرسختی بهطور خاص برای «کودکانی که در خطر ترکتحصیل هستند» اهمیت دارد؛ یعنی سرسختی فقط مربوط به کسانی نیست که در پی موفقیت در «موقعیتهای بسیار چالشبرانگیز» هستند (مثل دانشجویان وستپوینت، یا مسابقات سطحبالای هجی کلمات)، بلکه به درد افرادی که چندان ممتاز یا ماهر نیستند هم میخورد.
به کمک رسانهها این تصور در جامعه رایج شد که داکورث چیز جدید و جالبی کشف کرده است. برای فهمیدنش کافی است به گزارشهای اغلب جانبدارانۀ ان.پی.آر، تایمز و دیگر رسانههای صاحبنام نگاهی بیندازیم. کتاب داکورث تا مدتها پرفروش بود. وزارت آموزش دولت اوباما علاقۀ بسیار زیادی به سرسختی نشان داد و روزنامۀ ساکرامِنتو بی در سال ۲۰۱۵ گزارش داد که برخی مدارس در کالیفرنیا به دانشآموزان خود نمرۀ «سرسختی» میدهند. با همۀ اینها، ظاهراً داکورث هرگز بهصراحت ادعا نکرده که راهی مطمئن برای افزایش سرسختی پیدا کرده است. او در بخشی از سخنرانیاش در مراسم تد میگوید: «والدین و معلمها هر روز از من میپرسند ’چطور بچهها را سرسخت بار بیاورم؟ چگونه به آنها بیاموزم که وجدان کاری داشته باشند؟ چطور در درازمدت باانگیزه نگهشان دارم؟‘. پاسخ صادقانهام این است که نمیدانم». او سخنرانیاش در مراسم تد را در آوریل ۲۰۱۳ انجام داد، و پنج ماه بعد، در ۴۳سالگی، جایزۀ مکآرتور را بهخاطر «روشنگری دربارۀ نقشی که تواناییهای ذهنی و ویژگیهای شخصیتی در پیشرفت تحصیلی ایفا میکنند» دریافت کرد.
هنوز شواهدی وجود ندارد که ادعاهای قاطعانۀ او را دربارۀ ثمربخشبودنِ سرسختی ثابت کند. با گذشت تقریباً دو دهه از شروع پژوهشهای او، هنوز ثابت نشده که سرسختی مفهوم حقیقتاً سودمندی است که چیزی بیش از آنچه میدانیم پیشرویمان میگذارد، یا از هر راهی میتوان تقویتش کرد. همانطور که داکورث و همکارانش نیز در اولین مقالهشان دربارۀ سرسختی اذعان کردهاند، روانشناسانِ شخصیت قبلاً مفهومی شبیه به سرسختی را معرفی کرده بودند: وظیفهشناسی۴.
وظیفهشناسی یکی از پنج عاملِ مدل محبوب «اوشن»۵است. بر اساس این مدل، همۀ ما از این صفات «پنجگانۀ بزرگِ» سنجشپذیر و
فصلنامۀ ترجمان چیست، چه محتوایی دارد، و چرا بهتر است اشتراک سالانۀ آن را بخرید؟
فصلنامۀ ترجمان شامل ترجمۀ تازهترین حرفهای دنیای علم و فلسفه، تاریخ و سیاست، اقتصاد و جامعه و ادبیات و هنر است که از بیش از ۱۰۰ منبع معتبر و بهروز انتخاب میشوند. مجلات و وبسایتهایی نظیر نیویورک تایمز، گاردین، آتلانتیک و نیویورکر در زمرۀ این منابعاند. مطالب فصلنامه در ۴ بخش نوشتار، گفتوگو، بررسی کتاب، و پروندۀ ویژه قرار میگیرند. در پروندههای فصلنامۀ ترجمان تاکنون به موضوعاتی نظیر «اهمالکاری»، «تنهایی»، «مینیمالیسم»، «فقر و نابرابری»، «فرزندآوری» و نظایر آن پرداختهایم. مطالب ابتدا در فصلنامه منتشر میشوند و سپس بخشی از آنها بهمرور در شبکههای اجتماعی و سایت قرار میگیرند، بنابراین یکی از مزیتهای خرید فصلنامه دسترسی سریعتر به مطالب است.
فصلنامۀ ترجمان در کتابفروشیها، دکههای روزنامهفروشی و فروشگاه اینترنتی ترجمان بهصورت تک شماره به فروش میرسد اما شما میتوانید با خرید اشتراک سالانۀ فصلنامۀ ترجمان (شامل ۴ شماره)، علاوه بر بهرهمندی از تخفیف نقدی، از مزایای دیگری مانند ارسال رایگان، دریافت کتاب الکترونیک بهعنوان هدیه و دریافت کدهای تخفیف در طول سال برخوردار شوید. فصلنامه برای مشترکان زودتر از توزیع عمومی ارسال میشود و در صورتیکه فصلنامه آسیب ببیند بدون هیچ شرط یا هزینۀ اضافی آن را تعویض خواهیم کرد. ضمناً هر وقت بخواهید میتوانید اشتراکتان را لغو کنید و مابقی مبلغ پرداختی را دریافت کنید.
اطلاعات کتابشناختی:
Singal, Jesse.The Quick Fix: Why Fad Psychology Can’t Cure Our Social Ills. Farrar, Straus and Giroux, 2021
پینوشتها:
• این مطلب را جسی سینگَل نوشته و در تاریخ ۱۴ آوریل ۲۰۲۱ با عنوان «The Weak Case for Grit» در وبسایت نوتیلوس منتشر شده است. و برای نخستینبار با عنوان «سرسختی: داستان یک مفهوم روانشناختی بیاساس» در بیستمین شمارۀ فصلنامۀ ترجمان علوم انسانی با ترجمۀ نسیم حسینی منتشر شده است. وب سایت ترجمان آن را در تاریخ ۳۰ آذر ۱۴۰۰با همان عنوان منتشر کرده است.
•• این مطلب برشی است از کتاب اصلاح سریع، نوشتۀ جسی سینگل.
••• جسی سینگَل (Jesse Singal) نویسندۀ نیویورک مگزین و از گردانندگان پادکست «بلاکد اند ریپورتِد» است. او مؤلف کتابی است با عنوان: اصلاحِ سریع: چرا روانشناسیِ بالهوسانه نمیتواند بیماریهای اجتماعی ما را درمان کند (The Quick Fix: Why Fad Psychology Can’t cure Our Social Ills).
••• آنچه خواندید در شمارهٔ ۲۰ فصلنامهٔ ترجمان منتشر شده است. برای خواندن مطالبی مشابه میتوانید شمارۀ بیستم فصلنامهٔ ترجمان را از فروشگاه اینترنتی ترجمان به نشانی www.tarjomaan.shop بخرید. همچنین برای بهرهمندی از تخفیف و مزایای دیگر و حمایت از ما میتوانید اشتراک فصلنامهٔ ترجمان را با تخفیف از فروشگاه اینترنتی ترجمان خریداری کنید.
[۱] SAT، یکی از آزمونهای استاندارد برای ورود به دانشگاههای آمریکاست [مترجم].
[۲] Grit: The Power of Passion and Perseverance
[۳] ‘The grit effect: predicting retention in the military, the workplace, school and marriage’
[۴] Conscientiousness
[۵] OCEAN
[۶] Vukasovíc, T. & Bratko, D. Heritability of personality: A meta-analysis of behavior genetic studies. Psychological Bulletin ۱۴۱, ۷۶۹-۷۸۵ (۲۰۱۵)
[۷] Much Ado for Grit
[۸] Disabato, D.J., Goodman, F.R., & Kashdan, T.B. Is grit relevant to well-being and strength? Evidence across the globe for separating perseverance of effort and consistency of interests. Journal of Personality ۸۷ (۲۰۱۸)
[۹] Zisman, C. & Ganzach, Y. In a representative sample grit has a negligible effect on educational and economic success compared to intelligence. Social Psychological and Personality Science ۱۲ (۲۰۲۰)