چارلی تایسون، آتلانتیک — نابترین طغیان کینهتوزی را چند سال پیش در جشن تولد یکی از دوستان سابقم دیدم. همگی بین ۲۰ تا ۲۵ساله بودیم و خیلی نوشیده بودیم. به آشپزخانه رفتم تا گیلاسم را پُر کنم. وقتی برگشتم، میزبان را دیدم که صورتش گل انداخته و از دست دوستپسرش، به دلیل خطایی توجیهناپذیر، بسیار عصبانی بود.
کیک بزرگی که دوستپسر رسواشدهاش برای تولدش خریده بود روی میز بود. دختر عصبانی کیک را برداشت و روی زمین انداخت. مهمانها با ترس و طمانینه به سمت در حرکت میکردند و دختر عصبانی، که از خشم میجوشید و انگشتِ خامهایاش را بالا گرفته بود، با حرص گفت «حالا دیگر هیچکس کیک نمیخورد».
کینهتوزی منطق نمیپذیرد؛ هجوم میبریم تا به کسی آسیبی برسانیم، حتی به قیمت آسیبدیدن خودمان. ما آدمها وقتی کینهتوزانه رفتار میکنیم که میل به تنبیهکردن بر سایر ملاحظات غلبه میکند. کسی که غرق در لذت مسموم کینهتوزی است برایش مهم نیست که به خودش آسیبی برسد یا دنیا را به هم بریزد؛ فقط میخواهد حس عداوتش را ارضا کند. ازآنجاکه کینهتوزی هزینهای شخصی نیز در پی دارد، این حس حقیر و ضداجتماعی شباهتهایی با دگرخواهی نیز دارد. بسیاری از کسانی که رفتار کینهتوزانه دارند خودشان بر این باورند که رفتار نجیبانهای دارند: چراکه عدالت را جاری میکنند.
فرض بنیادین کتاب کینهتوزی: نیمۀ پُرِ نیمۀ تاریکِ ما نیز همین است که ما در عصری مملو از کینهتوزی زندگی میکنیم. سایمون مککارتی جونز، نویسندۀ این کتاب و استاد روانشناسی دانشگاه ترینیتی دوبلین، میگوید شاید کینهتوزی «آخرین سلاح سرکوبشدگان باشد». رفتار کینهتوزانۀ محرومان میتواند سرکوبگران را سر جایشان بنشاند. کینهتوزی، بهمثابۀ تنبیهی پرهزینه علیه ثروتمندان و قدرتمندان، میتواند سلسلهمراتب سلطه را تضعیف و شرایط را منصفانهتر کند. در کتاب چنین میخوانیم که شاید با اعمالِ تمهیدات سیاسیِ عادلانهتر بتوان کینهتوزی را تسکین داد، ولی نمیتوان برطرفش کرد. اما مشخص نیست که کینهتوزی تا چه حد میتواند از ابراز نارضایتی صِرف فراتر رود و به سازوکاری برای برقراری سیاست برابریخواهانه تبدیل شود.
مککارتی جونز چند مثال واقعی از «کینهتوزی علیه سلطه» ارائه میکند که کینهتوزان توانستهاند قدرتمندان را به زیر بکشند. او به پژوهشهایی دربارۀ جوامع شکارچی-گردآورِ معاصر اشاره میکند که نشان میدهد اعضای متکبر گروه که سعی میکنند با قلدری بر بقیه تسلط یابند مدام توسط سایر اعضا به قتل میرسند. او کینهتوزی مستتر در تحریم خرید کالاها را تحسین میکند، وقتی مصرفکنندگان برای تنبیه تولیدکننده از خرید محصول محبوبشان امتناع میکنند. استدلال او مبنی بر اینکه کینهتوزی انصاف را تقویت میکند، درواقع، متکی بر آزمایش مشهوری در علم اقتصاد است به نام «بازی اولتیماتوم». در این بازی، مقداری پول به بازیکن نخست داده میشود، مثلاً ده دلار، و از او خواسته میشود آن مبلغ را با بازیکن دوم تقسیم کند. اگر بازیکن دوم پیشنهاد را بپذیرد، پول میان آنها تقسیم میشود (مساوی یا نامساوی، هرطور که بازیکن نخست پیشنهاد داده باشد). اگر بازیکن دوم پیشنهاد را نپذیرد، به هیچیک پولی تعلق نمیگیرد. پژوهشگران دریافتهاند که اگر مبلغ پیشنهادی به بازیکن دوم خیلی کم باشد، بسیاری آن پول مفت را رد میکنند. یکی از توضیحات محتمل برای «رد کینهتوزانۀ» پیشنهادِ پایین این است که آدمها حاضرند ضرر کنند تا شخصی را که منصف نبوده تنبیه کنند. بنابراین، حداقل در شرایط آزمایشگاهی، کینهتوزی میتواند همکاری اجتماعی را ترقی بخشد و هنجارهای اجتماعی مثبت را تثبیت کند.
متأسفانه، رفتهرفته که مککارتی جونز پژوهشهای روانشناسی بیشتری را بررسی میکند، دستهبندی اعمال کینهتوزانهاش گسترش یافته و انسجام آن از هم میپاشد. از جملۀ این اعمال کینهتوزانه میتوان به این موارد اشاره کرد: منتظرگذاشتن کسی برای جای پارکینگ، حملۀ انتحاری، ترشح سم از باکتری، تعقیب موبیدیک توسط ناخدا اهب و هولوکاست. در نگاه کلی، هر اقدامی که آسیب شخصی برای فاعل در پی داشته باشد کینهتوزانه به نظر میرسد، ولی دستهبندی حاصل از این تعریف بیمعنی است. چراکه پدیدههای مشخصی مانند حسادت، دیگرآزاری، خشنودی از غم دیگران، آرمانگرایی نسنجیده و بدجنسی ذاتی آدمیان مفهومشان را از دست میدهند. آنچه بهکلی از نظر پنهان مانده است بافت هیجانی خاصِ کینهتوزی است که ترکیبی
فصلنامۀ ترجمان چیست، چه محتوایی دارد، و چرا بهتر است اشتراک سالانۀ آن را بخرید؟
فصلنامۀ ترجمان شامل ترجمۀ تازهترین حرفهای دنیای علم و فلسفه، تاریخ و سیاست، اقتصاد و جامعه و ادبیات و هنر است که از بیش از ۱۰۰ منبع معتبر و بهروز انتخاب میشوند. مجلات و وبسایتهایی نظیر نیویورک تایمز، گاردین، آتلانتیک و نیویورکر در زمرۀ این منابعاند. مطالب فصلنامه در ۴ بخش نوشتار، گفتوگو، بررسی کتاب، و پروندۀ ویژه قرار میگیرند. در پروندههای فصلنامۀ ترجمان تاکنون به موضوعاتی نظیر «اهمالکاری»، «تنهایی»، «مینیمالیسم»، «فقر و نابرابری»، «فرزندآوری» و نظایر آن پرداختهایم. مطالب ابتدا در فصلنامه منتشر میشوند و سپس بخشی از آنها بهمرور در شبکههای اجتماعی و سایت قرار میگیرند، بنابراین یکی از مزیتهای خرید فصلنامه دسترسی سریعتر به مطالب است.
فصلنامۀ ترجمان در کتابفروشیها، دکههای روزنامهفروشی و فروشگاه اینترنتی ترجمان بهصورت تک شماره به فروش میرسد اما شما میتوانید با خرید اشتراک سالانۀ فصلنامۀ ترجمان (شامل ۴ شماره)، علاوه بر بهرهمندی از تخفیف نقدی، از مزایای دیگری مانند ارسال رایگان، دریافت کتاب الکترونیک بهعنوان هدیه و دریافت کدهای تخفیف در طول سال برخوردار شوید. فصلنامه برای مشترکان زودتر از توزیع عمومی ارسال میشود و در صورتیکه فصلنامه آسیب ببیند بدون هیچ شرط یا هزینۀ اضافی آن را تعویض خواهیم کرد. ضمناً هر وقت بخواهید میتوانید اشتراکتان را لغو کنید و مابقی مبلغ پرداختی را دریافت کنید.
اطلاعات کتابشناختی:
McCarthy-Jones, Simon. Spite:The Upside of Your Dark Side. Basic Books, 2021
پینوشتها:
• این مطلب را چارلی تایسون نوشته و در تاریخ ۱۳ می ۲۰۲۱ با عنوان «Why Are We So Spiteful» در وبسایت آتلانتیک منتشر شده است. و وبسایت ترجمان آن را در تاریخ ۲۸ شهریور ۱۴۰۰با عنوان «کینهتوزی آخرین سلاح سرکوبشدگان است» با ترجمۀ بابک طهماسبی منتشر کرده است.
•• چارلی تایسون (Charlie Tyson) دانشآموختۀ اندیشۀ سیاسی و اجتماعی از دانشگاه ویرجینیاست. او هم اکنون در دانشگاه آکسفورد دانشجوی دکتری است و یادداشتهایش در نشریاتی مانند آتلانتیک به چاپ میرسد.
••• آنچه خواندید، بهطور اختصاصی برای وبسایت ترجمان تولید شده و بهرایگان در اختیار شما قرار گرفته است. شما میتوانید با خرید اشتراک فصلنامه ترجمان علوم انسانی از انتشار این مطالب و فعالیتهای ترجمان حمایت کنید. برای خرید اشتراک فصلنامه ترجمان و بهرهمندی از تخفیف و مزایای دیگر به فروشگاه اینترنتی ترجمان به نشانی www.tarjomaan.shop مراجعه کنید.