
اختلاف نظر، موجبِ حلِ بهتر مسائل میشود یا برعکس، مانع رسیدن به هر نوع راهحلی میگردد. خیلیها، مخصوصاً کسانی که ارزشهای دینی را در تصمیمگیریهای خود دخیل میدانند، معتقدند بدونِ وحدت، کاری از پیش نمیرود. اما اختلافِ نظر هم ممکن است فایدههای خاص خودش را داشته باشد.
نوشتن ورایِ وادی فلسفه؛ گفتوگو با سایمون کریچلی
گفتوگوی حاضر میان سایمون کریچلی و اندرو گلکس، استاد دانشگاه سوربن، عمدتاً حول «تئاتر حافظه»، یکی از آخرین آثار کریچلی میگردد؛ بااینحال، گفتوگو به این محدود نمیماند و به سایر آثار او، ماهیت فلسفه، تفاوت میان مرگ و مردن، بحران ادبیات داستانی و اینترنت بهمثابۀ حافظۀ خارجی انسان معاصر و موضوعاتی دیگر ...
کلمۀ نژاد ابتدا برای اصلاح ویژگیهای حیوانات یا حتی گیاهان به کار میرفت. اما اروپاییان، با گسترش استعمار، آرامآرام رنگینپوستان را هم نژادبندی کردند. فرانسیسکو بتنکورت معتقد است آنچه اول میآید رفتار تبعیضآمیز است و سپس نوبت به نظریۀ نژادها میرسد. اگر فقط تعصب داشته باشید، نژادپرست نیستید. نژادپرستی ...
در سپتامبر ۱۹۸۲ بیش از ۲۰۰۰ فلسطینی با حملۀ نیروهای میلیشیای مسیحی و با همدستی ارتش اسرائیل در کمپهای صبرا و شتیلا کشته شدند. کشتاری که آن را یکی از فجیعترین قتلعامهای تاریخ میدانند. متن حاضر گفتوگویی است میان نوام چامسکی، آوی شلایم، تاریخدان و استاد دانشگاهِ آکسفورد و رشید خالدی، استاد مطالعاتِ ...
کتابهای پیشنهادی نوئل کرول برای فلسفۀ هنر
نوئل کرول، فیلسوف هنر، در این مصاحبه از پنج کتابی که در کارش الهامبخش بودهاند، سخن گفته است. کرول منتقدی فعال و شاعری تازهکار بود که به قول خودش «ناخواسته» وارد فلسفۀ هنر شد. او معتقد است فلسفۀ هنر اساساً برای پاسخگویی به مسئلهای مدرن پدید آمده: فهم هنر در مقامِ نظامی یکپارچه.
اگر نمیخواهی اخراج شوی، باید بخندی
ویلیام دیویس نویسندۀ کتابی است به نام صنعت شادی. او میگوید رئیسها و کارفرماها بیشتر از هر وقت دیگری در تاریخ، دغدغۀ شادی و سرحالی کارمندانشان را دارند. اما نه به خاطر انسانیت، بلکه صرفاً برای سودِ بیشتر: لبخند بزن و ۱۶ ساعت در روز کار کن.
برخی میگویند کسی فکر نمیکند که دین، مسبب همۀ جنگها بوده است اما پس از آن تلاششان را صرف این میکنند که همۀ تقصیرها را به گردن دین بیاندازند. بهنظر آرمسترانگ اگرچه دین نیز در فرایند خشونت مشارکت داشته است اما اگر سایر عوامل را در نظر نگیریم، درک درستی از موقعیتمان نخواهیم داشت.
۵ اثر مهم و کلاسیک در فلسفۀ سیاسی
جاناتان ولف، استاد فلسفۀ یونیورسیتی کالج لندن، پنج کتاب تاثیرگذاری را معرفی میکند که فلسفۀ سیاسی را شکل دادهاند. ولف زمینههایی را میکاود که بر کار آنها تأثیر گذاشته و معتقد است فیلسوفانی که دربارۀ تاریخ خودشان و آنچه آنها را به دیدگاههای فعلیشان رسانده سخن بگویند به ندرت یافت میشوند.
اُلیویه روآ: لاییسیته ضد دین نیست
پروفسور الیویه روآ، از سیر مفهوم لاییسیته در فرانسه میگوید و هویت ملی را به عنوان مفهومی سیاسیشده به چالش میکشد. بهنظر او لاییسیته امروزه ضد دین است و لاییسیته مصالحه که آزادی دینی را مُجاز میشمارد، نیست. روآ به بازگشت به مفهومی از سکولاریسم فرامیخواند که اظهار آزادانه دین در عرصه عمومی را مُجاز ...
فلسفهورزی دربارهٔ تکنولوژی: چرا به خودمان زحمت دهیم؟
کارل میچام، استاد کالج ماینزِ کلرادو، در مصاحبه با سایت اثیکس از تفاوت نگاه مهندسی و علوم انسانی به تکنولوژی سخن میگوید. در حالی که رویکرد مهندسی عموماً تکنولوژی را هستۀ انسانبودن میداند و مشکلی با گسترش آن ندارد، فلاسفۀ علوم انسانی نوعی مشروعیت کامل برای آن در نظر میگیرند ولی میگویند «همه چیز ...
دانشجویان، اینترنت را رها کنید
ادعای مارک باوئرلین، استاد دانشگاه ایموری، مبنی بر ورشکستگی اخلاقی اساتید دانشگاه با واکنش تند همکارانش مواجه شد. باوئرلین در مصاحبه با اریک کافمن به این واکنشها پاسخ میدهد و با نگاهی انتقادی ساختار دانشگاهی را بررسی میکند.
آنچه که میخوانید، بخشی از گفتوگوی اسلاوومیر سیراکوفسکی و اسلاوی ژیژک دربارۀ این موضوعات است: بنیادگرایی اسلامی و ربط آن به فقدان چپ سکولار در کشورهای اسلامی، آیندۀ اروپا، آیندۀ سرمایه داری، توماس پیکتی، اتوپیای چپ و مسألۀ اوکراین.
گرگوری رباسا، مترجم برجستۀ اسپانیایی و از پیشگامان ترجمۀ متون ادبی معتقد است ترجمه از راه گوش رخ میدهد درست مثل موسیقی. رباسا عمدۀ آثار نویسندگان مشهوری همچون گابریل گارسیا مارکز، خولیو کورتاسار، ماریو وارگاس یوسا و ... را از زبان اسپانیولی ترجمه کرده است.
پنج کتاب پیشنهادی در اخلاق فناوری و اطلاعات
افلاطون فیلسوف اطلاعات عالیمرتبهای است، بیآنکه این تعبیر درکار بوده باشد. کسانی که در افسانۀ غار مقابل دیوار غل و زنجیر شدهاند، در واقع کسانیاند که پای تلویزیون نشسته یا به شبکهای اجتماعی چسبیدهاند.
پیتر آنگر معتقد است، فیلسوفان تصور میکنند چیزهای جدید و جذابی دربارۀ چگونگی جهان میگویند، اما در واقع اینها یکسره توهم است. دانشجویان میخواهند چیزی دربارۀ سرشت غاییِ واقعیت و نسبت خودشان با آن بیاموزند. اما وقتی فلسفه میورزید، حتی امید هم ندارید که به پاسخی معقول دربارۀ این سوالات نزدیک شوید.
بحثها دربارۀ بحران اقتصادی یونان و جدا شدن آن از اتحادیۀ اروپا بالا گرفته است. آلن بدیو، فیلسوف سیاسی و استاتیس کوولاکیس، عضو حزب چپ «سیریزا» دربارۀ گسست یونان از منطقۀ یورو به گفتوگو نشستهاند. کوولاکیس، معتقد است کمونیسم دربارۀ تجربیات فعلی یونان حرفهایی برای گفتن دارد.
آیا شکنجه هرگز میتواند اخلاقی باشد؟
به دست آوردن اطلاعات مهم، تنها مورد استفادۀ شکنجه است که ممکن است اخلاقاً توجیه شود؛ اما معمولاً شکنجهگران افرادی مجرم هستند که اطلاعاتی برای اهداف ناعادلانهٔ خود میجویند.
آنتونیو اسکارمتا، نویسندۀ شیلیایی و برندۀ جایزۀ ملی ادبیات شیلی، در گفتوگو با آرتور دیکسون دربارۀ آخرین رمانش «پدر دور» سخن میگوید.
در این گفتگو اچه واریا، استاد دانشگاه ییل، از «تاثیر ادبیات اروپا بر ادبیات امریکای لاتین» و اکتاویو پاز، شاعر و نویسندۀ معروف مکزیکی، از «دیدگاهش دربارۀ ادبیات ملل جهان» سخن میگویند.
درحالیکه جیمز پارکر معتقد است اهمیت نقد در کتابی است که نقد میشود، آنا هولمز بیان میکند در عصر اینترنت، نویسندگان بیشتر تحت فشارند تا به جای آگاهی بخشی، هنرنمایی کنند.