اگر یکبار جِران لانییِر را ببینید، برای همیشه در یادتان خواهد ماند. مردی با چشمان آبی، موهای بسیاربلند بافتهشدهای که دور و برش ریخته، ریش بزی تُنُکی که زیر چانهاش پایین آمده و هیکلی بسیار فربه. اما فقط ظاهر او نیست که عجیب است، در واقع همهچیزش، از داستان زندگیاش، تا عقاید و علایق و رفتارهایش عجیب و سردرگمکننده است. او را پدر واقعیت مجازی میدانند؛ دانشمندی که از اولین روزها در این صنعت حضور داشته، و بااینحال، امروزه یکی از سرسختترین منتقدان سیلیکونولی به شمار میرود.
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است از زَک بارُن که پیش از این با عنوانِ «در سیلیکونولی، او تنها کسی است که هنوز چیزی به نام وجدان دارد» منتشر شده است. نوشتار این نسخۀ صوتی را اینجا بخوانید.
لانییِر در گذشته بهعنوان یک غیبگو مورد مشورت قرار میگرفت، اما در شرایط فعلی دیگر این کار را انجام نمیدهد. گفت که ماههاست که تقریباً هیچکس را بهصورت حضوری ملاقات نکرده است. به خودمان دوتا اشاره کرد که زیر آفتاب عرق میریختیم و از بالای ماسکهایمان به هم زل زده بودیم: «وضعیتمان خندهدار است». بااینحال یخش زود آب شد. لانییِر چند دهه است که دارد راجع به این یا آن موضوع صحبت میکند و همینطور که با گذشت زمان پلتفرمهای خاصی مثل فیسبوک، اینستاگرام، گوگل، توییتر و یوتوب بیشتر و بیشتر جزئی از زندگیِ ما میشوند، بحثهای او هم رفتهرفته از حالت انتزاعی خارج شده و صریحتر میشود. تفکرات او در این موضوع آنقدر اثرگذار بوده است که احتمالاً همین الآن بعضی از آنها برایتان آشناست: مثلاً اینکه هربار از یک خدمت رایگان مثل فیسبوک استفاده میکنید، درواقع خود شما کالایی هستید که به فروش میرود. یا مثلاً اینکه رسانههای اجتماعی، اساساً سیستمهای عظیمی برای تغییر رفتار هستند که از الگوریتمهایی استفاده میکنند تا، با بیرحمی، «سطح درگیریِ» شما در این شبکهها را افزایش دهند و این کار را بیش از هر چیز با برانگیختن احساساتِ بد در کاربرانشان انجام میدهند. اینکه این شرکتها بهنوبۀخود قابلیتشان در تغییر رفتارِ شما را به «تبلیغکنندگان» میفروشند.
فایل صوتی نوشتار «در سیلیکونولی، او تنها کسی است که هنوز چیزی به نام وجدان دارد» را گوش کنید.
تدریس کامو در میانۀ ترس از «کار بیهوده و مأیوسکننده»
آیا کرونا رابطۀ ما با حیوانات را تغییر خواهد داد؟
اسکرینشاتها هم مایۀ شگفتی و هم مایۀ وحشت ما میشوند