ادبیات در فرهنگِ سیاسیای که ولادیمیر لنین در آن بزرگ شد، نقش بسزایی داشت. در رژیم تزاری، انتشار متونِ سیاسی دشوار بود ولی با شعر و رمان سهلگیرانهتر برخورد میشد. سیاست، از همین طریق به ادبیات روسیه نفوذ کرده بود، تاجاییکه پدر اتحاد جماهیر شوروی، دوست داشت دشمنانش را با شخصیتهای رمانها مقایسه کند. طارق علی، از شخصیتهای پیشرویِ چپ، از عشق لنین به ادبیات روسی و نقش آن در انقلاب اکتبر میگوید.
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است از طارق علی که پیش از این با عنوانِ «عشق لنین به ادبیاتْ انقلاب روسیه را شکل داد»، منتشر شده است. نوشتار این نسخه صوتی را در اینجا بخوانید.
ادبیات به فرهنگِ سیاسیِ روسیهای شکل داد که ولادیمیر ایلیچ لنین در آن بزرگ شد. در رژیم تزاری، انتشار متونِ آشکارا سیاسی دشوار بود. جستارنویسانِ بیپرواتر را به دیوانهخانهها میانداختند تا «بهبود یابند»: بهعبارتدیگر، تا زمانی که علناً از عقایدشان دست بکشند. درهمینحال، با شعر و رمان سهلگیرانهتر برخورد میشد، هرچند نه دربارۀ همۀ آنها. سانسورچی اصلی، البته، شخص تزار بود. در مورد پوشکین، نیکلای یکم ملقب به «پدر مردم»، اصرار به خواندن بسیاری از اشعار او پیش از رفتن به چاپخانه داشت. درنتیجه، برخی از اشعار پوشکین ممنوع میشدند و انتشار برخی به تأخیر میافتاد؛ براندازانهترینِ آنها هم توسط خود شاعرِ هراسان، از ترس یورش به خانهاش، نابود میشدند. ما هرگز نخواهیم دانست که در قطعات سوزاندهشدۀ یوگنی آنِگین چه آمده بوده است.
فایل صوتی نوشتار «عشق لنین به ادبیاتْ انقلاب روسیه را شکل داد» را گوش کنید.
تدریس کامو در میانۀ ترس از «کار بیهوده و مأیوسکننده»
آیا کرونا رابطۀ ما با حیوانات را تغییر خواهد داد؟
اسکرینشاتها هم مایۀ شگفتی و هم مایۀ وحشت ما میشوند