در فرانسۀ سدۀ هجدهم سه نوع مجازات برای محکومان به مرگ وجود داشت. اغلب، مجرمان را به چوبۀ دار میآویختند. گاهی نیز آنان به مرگ با گردونۀ استخوانشکن محکوم میشدند. ولی تنها اشرافزادگانِ خاطی از این امتیاز برخوردار بودند که گردنشان با شمشیر زده شود. شاید با دانستن این حقایق بهتر بتوانیم با دکتر ژوزف گیوتین همدلی کنیم. او کسی است که در عین مخالفت با مجازات ِاعدام، گیوتین را اختراع و استفاده از آن را در مجلس قانونگذاری تصویب کرد.
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است از نائومی روسو که پیش از این با عنوانِ «گیوتین را یکی از مخالفین اعدام اختراع کرد»، منتشر شده است. نوشتار این نسخه صوتی را در اینجا بخوانید.
طبق افسانهها، روزی از روزهای ماه می ۱۷۳۸ در فرانسه، زنی که واپسین ایام بارداری خود را میگذراند و در حال رفتن به پایین خیابان سنته بود، ضجههای مردی را شنید که در گردونۀ استخوانشکن شهر اعدام میشد. اعدام بدین طریق بود که فرد محکوم به مرگ را بر چرخی بزرگ میبستند و دست و پای او را از طرفین، همچون ستارۀ دریایی، میکشیدند. آنگاه با چوبدستی بدن وی را میکوفتند تا استخوانهایش خرد شود. بر اساس این داستان، فریادهای مرد چنان دردناک و تأثرآور بود که زن درست در همان لحظه و همانجا وضع حمل کرد.
فایل صوتی نوشتار «گیوتین را یکی از مخالفین اعدام اختراع کرد» را گوش کنید.
راستافراطی: جستوجویی تباه در جهانی ویرانشده
فرقهها از تنهایی بیرونمان میآورند و تنهاترمان میکنند
تاریخ مطالعات فقر و نابرابری در قرن گذشته با تلاشهای این اقتصاددان بریتانیایی درهمآمیخته است
کالاهایی که در فروشگاه چیده میشود ممکن است محصول کار کودکان یا بیگاری کارگران باشد