آیا میتوانید نقاشی پرترۀ خودتان را بکشید؟ خیلی از ما اگر دست به چنین آزمایشی بزنیم، حاصل کارمان با خطخطیهای بچهها تفاوت چندانی ندارد. چهبسا به یاد بیاوریم که در دوران مدرسه هم هیچوقت نقاشیمان خوب نبوده است، و احتمالاً به این نتیجه میرسیم که خب، استعدادش را ندارم! این دقیقاً نتیجهگیریای است که روانشناس پرآوازه، کارول دوک، با آن مخالف است. او بر پایۀ سالها تحقیق میگوید استعداد چیزی ذاتی نیست، بلکه حاصل تمرین و مهارتاندوزی است.
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است از مارینا کراکوفسکی که پیش از این با عنوانِ «کسی استعداد ذاتی ندارد، اگر هم داشته باشد، چه بدتر» منتشر شده است. نوشتار این نسخۀ صوتی را اینجا بخوانید.
یکی از روزهای ماه نوامبر گذشته [۲۰۰۷]، استاد روانشناسی استنفورد کارول دوک پذیرای دو مهمان از تیم فوتبال بلکبرن رُورز بود که در لیگ برتر انگلستان بازی میکند. آکادمی آموزشی رُورز جزء سه آکادمی برتر انگلستان است، اما مدیر عملکرد این تیم، تونی فاکنر، مدتها بود که گمان میکرد تعدادی از بازیکنان آیندهدارش پتانسیل خود را شکوفا نمیکنند. مستعدترین افراد، با نادیدهگرفتن شعار صدسالۀ باشگاه یعنی «مهارت و سختکوشی»، تمرین جدی را دستکم میگرفتند. فاکنر بهنوعی ریشۀ مشکل را میدانست: فرهنگ فوتبال بریتانیایی بر این باور بود که ستارهها تربیت نمیشوند، بلکه ستاره به دنیا میآیند. اگر این دیدگاه را قبول کنید، و به شما بگویند استعداد فراوانی دارید، تمرین به چه دردتان میخورد؟ بالاخره اگر سخت تمرین کنید، انگار به خودتان و بقیه میگویید که خوب هستید اما عالی نه. فاکنر مشکل را شناسایی کرده بود، اما برای ترمیمش به کمک دوک نیاز داشت.
فایل صوتی نوشتار «کسی استعداد ذاتی ندارد، اگر هم داشته باشد، چه بدتر» را گوش کنید.
تدریس کامو در میانۀ ترس از «کار بیهوده و مأیوسکننده»
آیا کرونا رابطۀ ما با حیوانات را تغییر خواهد داد؟
اسکرینشاتها هم مایۀ شگفتی و هم مایۀ وحشت ما میشوند