در سالهای اخیر روانشناسان دارند جایگاه معلمان اخلاق را اشغال میکنند. آنها با تکنیکهای رفتاری عجیبوغریبشان تعیین میکنند چه کارهایی خوب است و چه کارهایی ناپسند. اما روانشناسان شایستگی این جایگاه را ندارند و بهترین دلیل آن، کارنامۀ سیاه آنان در اختراع و آموزش روشهای مختلف شکنجه به ارتش امریکا بوده است. تحقیقات نشان میدهد این همکاری میلیونها دلار سود برای این روانشناسان به ارمغان آورده است.
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است از تسمین شاو که پیش از این با عنوانِ «روانشناسان به قدرت میرسند»، منتشر شده است. نوشتار این نسخه صوتی را در اینجا بخوانید.
در دهۀ ۱۹۶۰ سلیگمن نظریۀ «درماندگی آموختهشده» را ابداع کرد. این نظریه بعدها پایۀ جنبش فراگیر «مثبتگرایی» در روانشناسی شد. او دریافت که اگر به سگها شوکهای مداوم و ناگریز وارد شود، میتوان وضعیت انفعال را در آنها تحریک کرد. این اساس نظریهای شد که طبق آن، انسانها در مواجهه با وقایع کنترلناپذیر، دچار اختلال در انگیزه، احساس و یادگیری میشوند. این حالت شبیه به نوعی وضعیت درماندگی است. سلیگمن و دیگر پژوهشگران، این نظریه را دربارۀ افسردگی و البته مشکلاتی اجتماعی نظیر «موقعیتهای شناختی درماندگی» در امریکاییآسیاییها و نیز «ناامیدی» در میان امریکاییهای سیاهپوست بهکار گرفتند. اما سویۀ تاریک این نظریه در شکنجههای سیا و وزارت دفاع آشکار شد.
فایل صوتی نوشتار «روانشناسان به قدرت میرسند» را گوش کنید.
تدریس کامو در میانۀ ترس از «کار بیهوده و مأیوسکننده»
آیا کرونا رابطۀ ما با حیوانات را تغییر خواهد داد؟
اسکرینشاتها هم مایۀ شگفتی و هم مایۀ وحشت ما میشوند