این روزها آمدنِ نام فیلمها در کتابهای فلسفی نامعمول نیست. سینما به مادۀ خام پرقدرتی برای طرح بسیاری از مسائل فلسفی تبدیل شده است. البته در این زمینه فیلسوفان جنجالیای مثل اسلاوی ژیژک شناختهشدهتر از بقیهاند. در این گزارش، ژیژک و شش فیلسوف دیگر، در یادداشتهایی کوتاه فیلمهایی را معرفی کردهاند که از نظر آنها راهی برای اندیشیدن برای مسائل فلسفیاند.
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است که پیش از این با عنوانِ «هفت فیلسوف از فیلمهای محبوبشان مینویسند»، منتشر شده است. نوشتار این نسخه صوتی را در اینجا بخوانید.
اگر در سال ۱۹۳۹ در آلمان زندگی میکردید، به یهودیان کمک میکردید یا خیر؟ اگر شما و خانوادهتان با تهدیدی مواجه شوید، آیا از خانواده حفاظت میکنید یا خود را نجات میدهید؟ اغلبِ ما تصور میکنیم در چنین موقعیتهایی شایستگی درونیمان ما را به اقدام درست فرامیخواند؛ اما نمیتوانیم یقین داشته باشیم. این پرسشِ فلسفی ایدۀ محوری فیلم «غیرمترقبه» است که در آن، ریزش بهمن خانوادهای را زیر برف مدفون میکند. اما شوهر و پدر خانواده، در این آزمون شکست میخورد و بهجای کمک به همسر و فرزندان فرار میکند؛ درحالیکه گوشی هوشمند گرانقیمت خود را از یاد نبرده است.
فایل صوتی نوشتار «هفت فیلسوف از فیلمهای محبوبشان مینویسند» را گوش کنید.
راستافراطی: جستوجویی تباه در جهانی ویرانشده
فرقهها از تنهایی بیرونمان میآورند و تنهاترمان میکنند
تاریخ مطالعات فقر و نابرابری در قرن گذشته با تلاشهای این اقتصاددان بریتانیایی درهمآمیخته است
کالاهایی که در فروشگاه چیده میشود ممکن است محصول کار کودکان یا بیگاری کارگران باشد