پیشداوریها چیستند، چگونه بر افکار و احساسات ما غالب میشوند و چطور میشود از دست آنها خلاصی یافت. پاسخ دادن به این سوالات آسان نیست و نادیدهگرفتنشان نیز فایدهای ندارد. پیشداوریها موجب میشوند تصمیمهای احمقانه بگیریم و بر خلاف دانستههایمان رفتار کنیم. شکفتانگیزتر اینکه آموزش یا هوش تأثیری در این پیشداوریها ندارد، در واقع باهوشها بیشتر از بقیه درگیر پیشداوریاند.
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است از جونا لرر که پیش از این با عنوانِ «چرا باهوشها احمقاند؟»، منتشر شده است. نوشتار این نسخه صوتی را در اینجا بخوانید.
وقتی مردم در موقعیتی متزلزل قرار میگیرند، بهدقت اطلاعات را نمیسنجند یا به دادههای آماریِ مرتبط توجه نشان نمیدهند. برعکس، تصمیمهای آنها بسته است به فهرستی طویل از میانبرهای ذهنی؛ یعنی میانبرهایی که اغلب باعث میشود تصمیمهایی احمقانه بگیرند. این میانبرها سریعترین راه برای حل مسائل ریاضی نیستند؛ آنها راهی هستند برای قلمگرفتن ریاضی. وقتیکه ما در برابر یک سوال گیجکنندۀ ریاضی قرار میگیریم، تمام دانش ریاضیمان را در پرانتز میگذاریم و بهدنبال پاسخی میرویم که نیازمند کمترین کوشش ذهنی باشد.
فایل صوتی نوشتار «چرا باهوشها احمقاند؟» را گوش کنید.
با عرض پوزش. فایل کامل را میتوانید از نوار اجراککنده بالا گوش کنید. همچنین می توانید برای دسترسی به فایل کامل به این آدرس مراجعه کنید: http://shenoto.com/podcast/4855-%DA%86%D8%B1%D8%A7-%D8%A8%D8%A7%D9%87%D9%88%D8%B4-%D9%87%D8%A7-%D8%A7%D8%AD%D9%85%D9%82-%D8%A7%D9%86%D8%AF.html
راستافراطی: جستوجویی تباه در جهانی ویرانشده
فرقهها از تنهایی بیرونمان میآورند و تنهاترمان میکنند
تاریخ مطالعات فقر و نابرابری در قرن گذشته با تلاشهای این اقتصاددان بریتانیایی درهمآمیخته است
کالاهایی که در فروشگاه چیده میشود ممکن است محصول کار کودکان یا بیگاری کارگران باشد