با سیستم فروش آنلاین آمازون در واقع کسی نمیتواند در مقابل انتخاب، قیمت و راحتی بیبدیلی که این شرکت به ارمغان میآورد مقاومت کند. زمانی که بیزوس از خدمترسانی و برآوردهکردن نیاز مشتری سخن میگوید انگار که از هدف نهایی زندگیاش صحبت میکند. البته هویت و اهداف آمازون هیچگاه مشخص نبوده و همواره حالتی سیال داشته است. همین موضوع سبب شده این شرکت همیشه شکلی رعبآور داشته باشد.
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است از جورج پاكر که پیش از این با عنوانِ «آمازون؛ اژدهای هفتسر»، منتشر شده است.
آمازون مثل «والمارت» یک اَبَرفروشگاه جهانی است. همینطور مثل «اپل»، سازندۀ سختافزار است، مثل «کن ادیسون» شرکت باربری است، مثل «نتفلیکس» پخش کنندۀ ویدئو است، مانند «رندوم هاوس» کتاب چاپ میکند، مثل «پارامونت» استودیوی تولید فیلم است، مانند «پاریس ریویو» مجلۀ ادبی است، مثل «فرش دیرکت» شرکت تحویل مواد غذایی است و شاید روزی مثل «یو پی اس» شرکت خدمات بستهبندی نیز باشد. بنیانگذار و مدیرعامل آمازون صاحب روزنامۀ مشهور واشنگتن پست نیز هست. این جریانات و انشعابات، آمازون را به عنوان موردی کاملاً جدید و بیسابقه در تاریخ کسبوکار آمریکا مطرح کرده است. مثلاً «سم والتون» (مدیر والمارت) فقط میخواست بزرگترین خردهفروش جهان شود و کاری جز این نمیکرد؛ و یا استیو جابز بعد از معرفی آیپاد هیچگاه به دنبال بستن قرار داد با ستارگان موسیقی پاپ نرفت. یا مثلاً شرکت «ای تی اند تی» هیچوقت برجهای مخابراتی نمیسازد تا آن را به شرکتهای تلفنی کوچکتر اجاره دهد، اما خدمات وب آمازون زیرساختهای خدماتی را برای وبسایتهای تازه تأسیس فراهم میکند (که یک نمونهاش خدمات این شرکت به CIA است). هویت و اهداف آمازون هیچگاه مشخص نبوده و همواره حالتی سیال داشته است. همین موضوع باعث شده این شرکت همیشه شکلی ارعابکننده و مرموز داشته باشد.
فایل صوتی نوشتار «آمازون؛ اژدهای هفتسر» را گوش کنید.
راستافراطی: جستوجویی تباه در جهانی ویرانشده
فرقهها از تنهایی بیرونمان میآورند و تنهاترمان میکنند
تاریخ مطالعات فقر و نابرابری در قرن گذشته با تلاشهای این اقتصاددان بریتانیایی درهمآمیخته است
کالاهایی که در فروشگاه چیده میشود ممکن است محصول کار کودکان یا بیگاری کارگران باشد