مارکس فکر میکرد که شکسپیر نخستین نویسندۀ تماماً مدرنِ جهان است. اما نویسندهای در حد و اندازۀ شکسپیر نیز اگر نیروهای جدیدِ سرمایهداری نبود، نمیتوانست در سراسر جهان نامبردار شود. توجه به نیروهای زاینده و بیسابقۀ سرمایهداری، نقطۀ تمایز مارکس از دیگر متفکرانِ رادیکالی بود که منتقدِ سرمایهداری بودند. بدین سبب است که متنِ مانیفست حزب کمونیست، با ستایشی تمامعیار از سرمایهداری آغاز میشود.
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است از مارشال برمن که پیش از این با عنوانِ «مقدمۀ مارشال برمن بر مانیفست کمونیست»، منتشر شده است. نوشتار این نسخه صوتی را در اینجا بخوانید.
شاید تنها فکر و ذکر بورژواها افزایش سودِ شخصیشان باشد، اما همین کوتهبینیِ آنها فرایند ادغامی را میآغازد که چشم بشر تاکنون به خواب هم ندیده است؛ چشماندازِ حقیرانه و سطحی آنها راه را بر ژرفترین دگرگونیها میگشاید؛ فعالیتِ اقتصادیِ صلحآمیزِ آنها تکتک جوامع بشری را، از بدویترین قبایل تا اتحاد جماهیر شوروی قدرتمند، نیست و نابود میکند، چنانکه گویی بمبی بر سر آنها فرود آمده است. مارکس با تمام وجود متنفر است از بلایی که توسعۀ سرمایهدارانه بر سر انسان آورده است، اما بر آن است که افق جهانیای که سرمایهداری پیش روی انسان گشوده است یکی از بزرگترین دستاوردهای بشری بوده است و سوسیالیسم و کمونیسم باید بر روی این بنیان بالا روند.
فایل صوتی نوشتار «مقدمۀ مارشال برمن بر مانیفست کمونیست» را گوش کنید.
راستافراطی: جستوجویی تباه در جهانی ویرانشده
فرقهها از تنهایی بیرونمان میآورند و تنهاترمان میکنند
تاریخ مطالعات فقر و نابرابری در قرن گذشته با تلاشهای این اقتصاددان بریتانیایی درهمآمیخته است
کالاهایی که در فروشگاه چیده میشود ممکن است محصول کار کودکان یا بیگاری کارگران باشد