غربیها چای را برای نابودی مسلمانان به ایران وارد کردند. محمدعلی کِلی را به بیماری پارکینسون مبتلا کردند تا دیگر نتواند حرف بزند. اینها دو نمونه از ادعاهای شبه-تاریخیای است که روزانه در کشور خود میشنویم. استدلالهایی که پشت هر اتفاقی، دسیسهای بزرگ میبینند. اما این قبیل استدلالها مطلقاً منحصر در کشور ما نیست. مثلاً خیلیها در آمریکا معتقدند زمین مسطح است، نه گرد. چرا این استدلالها هیچوقت از میان نمیروند؟
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است از استیوِن پول که پیش از این با عنوانِ «چرا برخی ایدهها مثلِ زامبیها هرگز نمیمیرند؟»، منتشر شده است. نوشتار این نسخه صوتی را در اینجا بخوانید.
لابد نقشۀ علمی زبان را در متون درسی پزشکی یا در کتابهای آشپزی دیدهاید، که میگوید هر بخش از زبان انسان به مزۀ خاصی حساسیت دارد: شیرینی را نوک زبان، شوری و تُرشی را کناره، و تلخی را انتهای زبان حس میکند. هیچکس این یافتۀ علمی شگفتآور را زیر سؤال نمیبرد هرچند چرند محض است. در واقع، افسانۀ «نقشۀ زبان» بهخاطر خطای ترجمه از یک کتاب درسی فیزیولوژی آلمانی در سال ۱۹۰۱ پدید آمد. اما چرا این افسانه بیش از یک قرن دوام آورده است؟
فایل صوتی نوشتار «چرا برخی ایدهها مثلِ زامبیها هرگز نمیمیرند؟» را گوش کنید.
راستافراطی: جستوجویی تباه در جهانی ویرانشده
فرقهها از تنهایی بیرونمان میآورند و تنهاترمان میکنند
تاریخ مطالعات فقر و نابرابری در قرن گذشته با تلاشهای این اقتصاددان بریتانیایی درهمآمیخته است
کالاهایی که در فروشگاه چیده میشود ممکن است محصول کار کودکان یا بیگاری کارگران باشد