زندگی انسانها پیش از انقلاب کشاورزی زندگیای بسیار برابرتر از امروز بود. اما آغاز کشاورزی و یکجانشینی نابرابریهای هرچه بیشتری میان انسانها به وجود آورد. رفتهرفته نابرابری به چیزی طبیعی و بدیهی تبدیل شد، تا آنکه با آغاز انقلابهای دوران مدرن بار دیگر جوامع تلاش برای برابری را پی گرفتند. مدرنیته میگفت نابرابری چیزی «غیرطبیعی» است و انسانها همه برابرند. اما شاید عصر جدیدی در راه باشد، عصری که در آن نابرابری به چیزی «طبیعی» تبدیل شود.
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است از یووِل نوا هراری که پیش از این با عنوانِ «زیستفناوری و هوش مصنوعی سلسلهمراتب طبقاتی جدیدی ایجاد میکنند» منتشر شده است. نوشتار این نسخۀ صوتی را در اینجا بخوانید.
نابرابری به قدمت عصر پارینهسنگی است. سی هزار سال قبل، گروههایی از قبایل شکارچی در روسیه، بعضی از اعضای قبیله را در مقابری باشکوه، انباشته از هزاران مهره از جنس عاج، دستبندها، جواهرات و اشیای هنری به خاک میسپردند، درحالیکه سهمِ بقیه چالهای ساده در دل خاک بود. بااینحال، گروههای شکارچیِ باستانی، بیش از جوامع انسانیِ پس از خود، برابریطلب بودند، چون داراییهای بسیار اندکی داشتند. داراییْ پیششرطی ضروری برای نابرابری درازمدت است. در پی انقلاب کشاورزی، داراییها بیشتر شدند و، به موازات آن، نابرابری نیز افزایش یافت. همچنانکه انسانها مالکیت زمین، حیوانات، درختان و ابزار را به دست گرفتند، جوامع سلسلهمراتبیای ظهور کردند که در آنها اعیان انگشتشمار، برای نسلهای متمادی، بخش عمدۀ ثروت و قدرت را به خود اختصاص دادند
فایل صوتی نوشتار «زیستفناوری و هوش مصنوعی سلسلهمراتب طبقاتی جدیدی ایجاد میکنند» را گوش کنید.
تدریس کامو در میانۀ ترس از «کار بیهوده و مأیوسکننده»
آیا کرونا رابطۀ ما با حیوانات را تغییر خواهد داد؟
اسکرینشاتها هم مایۀ شگفتی و هم مایۀ وحشت ما میشوند