بسیاری از جامعهشناسان و روانشناسان معتقدند که گسترش خستگی از عواقبِ مدرنیته و چالشهای آن است. بسیاری از مردم هم بر این باورند که زندگی در گذشته سادهتر، آهستهتر و بهتر بوده است. آنا کاترینا شافنر در کتاب «تاریخچۀ خستگی» میگوید نهتنها سندرومهای خستگی مختص عصر حاضر نیست، بلکه بالعکس: خستگی و تأثیراتش از دوران باستان جزء دغدغههای متفکران بوده است. در تاریخ، بسیاری از دورهها «فرسایندهترین عصر» معرفی شدهاند.
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است از آنا کاترینا شافنر که پیش از این با عنوانِ «خستگی محصول دوران مدرن نیست»، منتشر شده است. نوشتار این نسخه صوتی در اینجا بخوانید.
در قرن نوزدهم پزشک امریکایی، جورج ام.بیرد، روشی برای تشخیص ضعف اعصاب اختراع کرد. آن زمان تعریفِ مبهمی برای ضعف اعصاب وجود داشت بهنام خستگیِ عصبی. او اعلام کرد این بیماری ناشی از تمدن است و مؤلفههای دنیای مدرن موجبات آن را فراهم میکند که از آن جمله میتوان به «نیروی بخار، فشارهای دورهای، تلگراف، علم و فعالیتهای ذهنیِ زنان» اشاره کرد. در این تحلیل علل ضعف اعصاب قویاً به جهان خارج نسبت داده شده بود؛ به تکنولوژی و تغییرات اجتماعی که ذخایر انرژی محدود مردان و زنان دوران مدرن را تحلیل میبرد.
فایل صوتی نوشتار «خستگی محصول دوران مدرن نیست» را گوش کنید.
تدریس کامو در میانۀ ترس از «کار بیهوده و مأیوسکننده»
آیا کرونا رابطۀ ما با حیوانات را تغییر خواهد داد؟
اسکرینشاتها هم مایۀ شگفتی و هم مایۀ وحشت ما میشوند