اغلب ما٬ وقتی به کودکان سرباز فکر میکنیم، تصویر کودکی سیاهپوست به ذهنمان خطور میکند که او را ربودهاند، مغزش را شستوشو دادهند، معتادش کردهاند و کاری کردهاند که وادار به ارتکاب جنایت شود. این دقیقاً همان تصویری است که سازمانهای بشردوست بینالمللی و سازمان ملل از این کودکان ارائه میکند٬ تصویری تکساحتی از کودکانی فاقد اراده که قربانی شرایط محیطشان شدهاند. اما آیا اینْ همۀ حقیقت دربارۀ سربازکودکان است؟
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است از مالکولم هریس که پیش از این با عنوانِ «کودکسرباز؛ قربانی یا سلحشور»، منتشر شده است. نوشتار این نسخه صوتی را اینجا بخوانید.
ایدۀ کودکانِ سرباز ایدهای نوپاست. سازمانهای حقوقیِ بینالمللی تا حدود پایان سدۀ بیستم به این مقوله توجهی نکردند و حتی آن هنگام نیز بهگونهای محتاطانه و کجدارومریز با آن برخورد کردند. کنوانسیون سازمان ملل دربارۀ حقوق کودکان، که در سال ۱۹۸۹ صادر شد، از دولتها میخواهد که «تمامی تمهیدات ممکن» را اتخاذ نمایند تا کودکان زیر پانزده سال را از حضور مستقیم در جنگ دور نگه دارند. در سال ۲۰۰۰، مجمع عمومی سازمان ملل متعهد شد تا این سن را به هجده سال افزایش دهد و در سال ۲۰۰۲ پروتکل اختیاری دربارۀ درگیری کودکان در نبرد مسلحانه تا اندازهای موفقآمیز بود. گروههای چریکیِ غیردولتی از سربازگیری از میان افراد زیر هجده سال منع شدهاند، حالآنکه دولتها مختارند داوطلبان بالای پانزده سال را نیز به خدمت بگیرند. سربازکودک، بهعنوان نوعی نابهنجاریِ تبهکارانه و نوعی تخطی از قوانین جنگ، کموبیش ایدهای قرن بیستویکمی است.
فایل صوتی نوشتار «کودکسرباز؛ قربانی یا سلحشور» را گوش کنید.
تدریس کامو در میانۀ ترس از «کار بیهوده و مأیوسکننده»
آیا کرونا رابطۀ ما با حیوانات را تغییر خواهد داد؟
اسکرینشاتها هم مایۀ شگفتی و هم مایۀ وحشت ما میشوند