هنوز هم در بسیاری از دانشکدههای اقتصاد اندیشههای دههها و چهبسا قرنهای پیش تدریس میشود، اندیشههایی که فاصلۀ زیادی با واقعیتهای زندگی انسان قرن بیستویکمی دارد. کمتر از ده سال پیش، کیت ریورت، که روزگاری خودش در دانشگاه آکسفورد سر همین کلاسهای اقتصاد مینشست، با نظریۀ اقتصاد دوناتیاش به جنگ این اندیشههای عقبمانده آمد. حالا آمستردام و چند شهر دیگر در حال پیادهسازی ایدههای اقتصاد دوناتی هستند. آیا میتوان به ظهور اقتصادی انسانمحور و طبیعتگراتر امیدوار بود؟
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است که پیش از این با عنوانِ «آمستردام نظریۀ اقتصادی جدیدی را به کار گرفته که میخواهد جای سرمایهداری را بگیرد »؟ منتشر شده است. نوشتار این نسخۀ صوتی را اینجا بخوانید.
در آوریل ۲۰۲۰، طی موج نخست همهگیری کرونا، دولت محلی آمستردام اعلام کرد که با بهکاربستن نظریۀ «اقتصاد دوناتی» از بحران خواهد رَست و جلوی بحرانهای آینده را نیز خواهد گرفت. نظریۀ اقتصاد دوناتی را کیت رِیوُرت، اقتصاددان بریتانیایی، در سال ۲۰۱۷ در یکی از کتابهای خود مطرح کرد. بر اساس این نظریه، اندیشۀ اقتصادیِ قرن بیستمی یارای مواجهه با این واقعیت قرن بیستویکمی را ندارد که سیارۀ زمین در آستانۀ فروپاشی اقلیمی است. ما نباید رشد تولید ناخالص داخلی را مساوی با موفقیت جامعه بدانیم، بلکه هدفمان باید گنجاندن زندگی تمام انسانها در چیزی باشد که ریوُرت آن را «نقطۀ شیرین» مینامد، جایی میان «مبنای اجتماعی» که در آن همۀ مردم ملزومات زندگی خوب را دارند و «سقف زیستمحیطی». مردم کشورهای ثروتمند عمدتاً بالای سقف زیستمحیطی زندگی میکنند و ساکنان کشورهای فقیرتر اکثراً پایینتر از مبنای اجتماعی قرار میگیرند. فضای میان این دو همان دونات است.
فایل صوتی نوشتار «آمستردام نظریۀ اقتصادی جدیدی را به کار گرفته که میخواهد جای سرمایهداری را بگیرد »؟ را گوش کنید.
فصلنامۀ ترجمان چیست، چه محتوایی دارد، و چرا بهتر است اشتراک سالانۀ آن را بخرید؟
فصلنامۀ ترجمان شامل ترجمۀ تازهترین حرفهای دنیای علم و فلسفه، تاریخ و سیاست، اقتصاد و جامعه و ادبیات و هنر است که از بیش از ۱۰۰ منبع معتبر و بهروز انتخاب میشوند. مجلات و وبسایتهایی نظیر نیویورک تایمز، گاردین، آتلانتیک و نیویورکر در زمرۀ این منابعاند. مطالب فصلنامه در ۴ بخش نوشتار، گفتوگو، بررسی کتاب، و پروندۀ ویژه قرار میگیرند. در پروندههای فصلنامۀ ترجمان تاکنون به موضوعاتی نظیر «اهمالکاری»، «تنهایی»، «مینیمالیسم»، «فقر و نابرابری»، «فرزندآوری» و نظایر آن پرداختهایم. مطالب ابتدا در فصلنامه منتشر میشوند و سپس بخشی از آنها بهمرور در شبکههای اجتماعی و سایت قرار میگیرند، بنابراین یکی از مزیتهای خرید فصلنامه دسترسی سریعتر به مطالب است.
فصلنامۀ ترجمان در کتابفروشیها، دکههای روزنامهفروشی و فروشگاه اینترنتی ترجمان بهصورت تک شماره به فروش میرسد اما شما میتوانید با خرید اشتراک سالانۀ فصلنامۀ ترجمان (شامل ۴ شماره)، علاوه بر بهرهمندی از تخفیف نقدی، از مزایای دیگری مانند ارسال رایگان، دریافت کتاب الکترونیک بهعنوان هدیه و دریافت کدهای تخفیف در طول سال برخوردار شوید. فصلنامه برای مشترکان زودتر از توزیع عمومی ارسال میشود و در صورتیکه فصلنامه آسیب ببیند بدون هیچ شرط یا هزینۀ اضافی آن را تعویض خواهیم کرد. ضمناً هر وقت بخواهید میتوانید اشتراکتان را لغو کنید و مابقی مبلغ پرداختی را دریافت کنید.
• آنچه شنیدید، بهطور اختصاصی برای وبسایت ترجمان تولید شده و بهرایگان در اختیار شما قرار گرفته است. شما میتوانید با خرید اشتراک فصلنامه ترجمان علوم انسانی از انتشار این مطالب و فعالیتهای ترجمان حمایت کنید. برای خرید اشتراک فصلنامه ترجمان و بهرهمندی از تخفیف و مزایای دیگر به فروشگاه اینترنتی ترجمان به نشانی tarjomaan.shop مراجعه کنید.
تدریس کامو در میانۀ ترس از «کار بیهوده و مأیوسکننده»
آیا کرونا رابطۀ ما با حیوانات را تغییر خواهد داد؟
اسکرینشاتها هم مایۀ شگفتی و هم مایۀ وحشت ما میشوند