الیزابت کولبرت روزنامهنگار مشهور آمریکایی است که دوبار جایزۀ ملی مگزین و یک بار جایزۀ پولیتزر دریافت کرده است. او تحصیلات خود را در دانشگاه ییل به پایان رسانده است و مقالات فراوانی از او در «نیویورک تایمز» و «نیویورکر» به چاپ رسیده است. آخرین کتاب او «انقراض ششم، تاریخی غیرطبیعی» یکی از پرفروشترین کتابهای سال ۲۰۱۵ در آمریکا بود. در ویژهنامۀ این هفته جستاری با موضوع عقل و پیشداوریها، بررسی کتاب نائومی کلاین و نوشتاری دربارۀ جیمز هنسن، پدرِ علم تغییرات آبوهوایی را بخوانید.
2 دقیقه
• چرا فَکتها نظر ما را عوض نمیکنند؟
یافتههای نوین دربارۀ ذهن انسان محدودیتهای عقل را نشان میدهد
پژوهشهایی که محققانِ علومِ شناختی انجام میدهند روزبهروز محدودیتهای عقل را بیشتر برای ما روشن میکند. افکار ما از انواع و اقسام پیشداوریها رنج میبرد و شکستهای مکرر ما در آزمونهای عقلی گاهی واقعاً ناامیدکننده میشود. اما اگر این پیشداوریها واقعاً برای گونۀ ما فایده داشته باشند چه؟ اگر هدفِ عقل نه صرفِ تشخیص صدق از کذب بلکه اساساً چیزی دیگر باشد چه؟
• دانشمندی که نمیخواهد زمین به دوزخ تبدیل شود
دربارۀ جیمز هنسن، پدرِ علم تغییرات آبوهوایی و کسی که ما را از فاجعۀ پیش رویمان مطلع کرد
در فیلمهای علمی-تخیلی همیشه وقتی جهان با فاجعهای مرگبار مواجه میشود، دانشمندانی ازجانگذشته و همهچیزتمام از راه میرسند و جهان را از نابودی نجات میدهند. اما آیا در دنیای واقعی هم چنین دانشمندانی پیدا میشوند؟ احتمالاً جیمز هنسن، «پدرِ علمِ تغییراتِ آبوهوایی» یکی از آنهاست. دانشمند پرآوازهای که همهچیز خود را در راه نجات زمین در مقابله با بحران جهانی محیط زیست گذاشته است.
• سرمایهداری علیه آب و هوا
بررسی کتاب سرمایهداری در برابر آبوهوا: همه چیز تغییر میکند نوشتۀ نائومی کلاین
روند اقتصاد جهانی با تغییراتی که در سبک زندگی انسان ایجاد کرده است، سبب بحران در محیط زیست شده است. برخی برای حل این بحران تغییرات سیاستی هوشمندانه را پیشنهاد میکنند. نائومی کلاین معتقد است اگرچه تغییرات آب و هوایی خطری بالفعل تلقی میشود اما فرصتی است برای اصلاح سبک زندگی.
هان میان نسل بومی دیجیتال محبوبیت شایانتوجهی یافته است
نوجوانی بهخودیخود دوران بسیار دشواری است
در اقتصاد آزاد هایک وظیفۀ اکثریت تسلیم و دنبالهروی است
آماندا مونتل از ترفندهای جادوییای میگوید که ذهنمان روی خودمان اجرا میکند