آخرین کلماتی که آدمها پیش از مرگ خود میگویند بسیار رمزآلود و دردناک است: کلماتی که انگار دربارۀ جایی ماورای دنیاست. محتضران از آدمهایی میگویند که ما نمیبینیم یا داستانهایی روایت میکنند که هیچ چفتوبستی ندارند. گاهی میگویند احساس میکنند در فضا معلقاند، با آنکه محکم توی تختشان دراز کشیدهاند، یا میخواهند بروند سفر، وقتی نمیتوانند از جایشان برخیزند. چند پژوهشگر بهدنبال آن بودهاند که این حرفها چه چیزهایی دربارۀ ماهیت زبان بشری میگویند؟
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است از مایکل اِرارد که پیش از این با عنوانِ «آدمها در لحظۀ مرگ خود چه چیزهایی میگویند؟» منتشر شده است. نوشتار این نسخۀ صوتی را اینجا بخوانید.
مورت فلیکس دوست داشت بگوید معنای اسمش، در زبان لاتین، «مرگ خوش» است. وقتی آنفولانزا گرفت بهشوخی به همسرش، سوزان، میگفت دوست دارد در بستر مرگش «سرود شادی» بتهوون نواخته شود. اما هنگامیکه پایان زندگیاش در سن ۷۷سالگی فرارسید، در اتاق مطالعۀ منزلش در برکلی دراز کشیده بود، سرطان بدنش را درنوردیده بود و مورفین هوشیاریاش را تحت تأثیر قرار داده بود. وانگهی، ازآنجاییکه قوایش طی سه هفته در سال ۲۰۱۲ تحلیل رفته بود، نه علاقهای به موسیقی داشت و نه میلی به غذا؛ به همسرش گفت: «بس است. ممنونم، دوستت دارم و بس است». صبح روز بعد که سوزان از پلهها پایین آمد، دید فلیکس مرده است.
فایل صوتی نوشتار «آدمها در لحظۀ مرگ خود چه چیزهایی میگویند؟» را گوش کنید.
اشاره به مشاغل و گذشته ی فرد و ارتباطش با لحن و محتوای آخرین کلمات مثل نظامی ها و هنرمندان و... و البته استفاده جا به جایی که به استعاری و کنایی بودن اون کلمات دارند کاملن روشن و مستقیم نشون میده که این حوزه بررسی بایستی تو دنیای روانکاوی بررسی بشه. درواقع بعد از مرگ چیزی برای دیدن نیست و همه چیز خاموش و تاریکه و نگاه و جهت واژگان واپسین رو به گذشته و مکانیسم های ناخوداگاهه. نکته ی دیگه ای که بنظرم میرسه تابوی روانکاوی و تحلیل های فرویدی ـــ لکانی تو دنیای سرمایه داری هست که با وجود این همه مفاهیم و شواهد روانکاوی به هیچوجه روشون کار نشده یا اینکه منتشر نشده. علت اون هم به حتم توی القای نامحسوس و غیر مستقیم امکان وجود چیزی ــ جهانی بعد از مرگ باشه...صحبت در باب این مقال بسیاره چه در مورد خود موضوع و چه جهت نگاهی که به موضوع هست.سخت ولی واقعی تر. ممنون.
تاریخ رسانههای جمعی راهحلهایی پیش پای ما میگذارد
آیا واقعاً به بازیهای ویدئویی «معتاد» میشویم؟
چه شد که تریاک به سلاح امپراتوریها علیه یکدیگر بدل شد؟
ما قبل از آنکه بتوانیم غذا بخوریم، خوردن پلاستیک را شروع میکنیم