در خیابانهای توییتر حقیقت مثل یک ماشین قراضه است و اخبار جعلی شبیه ماشینی آخرین مدل. طبیعی است که ماشینهای آخرین مدل سریعتر از «ماشین قراضه» خیابانهای توییتر را بالا و پایین میکنند و توجه بیشتری جلب میکنند. طبق یافتههای علمی دروغ شش برابر سریعتر از حقیقت در توییتر بازنشر میشود. این شرایط تقصیر کیست و برایش چه میتوان کرد؟
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است از برایان رزنیک که پیش از این با عنوانِ «انتشار اخبار جعلی توییتر کار کیست؟ من و شما» منتشر شده است. نوشتار این نسخۀ صوتی را اینجا بخوانید.
در سال ۲۰۱۳، کاربران ردیت و توییتر اتهاماتی کاملاً جعلی نسبت به یک سری افراد نشر میدادند که طبق ادعا، «متهم» بمبگذاری بودند. پس از حادثۀ پارکلند هم، یک تئوری توطئه در شبکههای اجتماعی نشر یافت که میگفت تیراندازانِ جانبهدربرده در اصل کنشگرانی هستند که میخواهند برای قوانین مربوط به کنترل سلاح جلب حمایت کنند. این شایعه قبل از اینکه پلتفرمهای رسانههای اجتماعی وارد عمل شوند و آن را حذف نمایند، به اطلاع صدها هزار کاربر رسید. اخیراً ژورنال ساینس پژوهشی منتشر کرده که این الگو را (حداقل در رابطه با شیوع اطلاعات غلط در توییتر) اعتبارسنجی میکند. این پژوهش با تحلیل میلیونها توییت مربوط به سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۷، به نتیجهای شوکهکننده میرسد: «در تمام شاخههای اطلاعات، اکاذیب بسیار دامنهدارتر، سریعتر، عمیقتر و گستردهتر از حقایق نشر مییابد». این پژوهش همچنین دریافت که «تأثیر اخبار سیاسی جعلی به مراتب پررنگتر از اخبار جعلی مربوط به تروریسم، بلایای طبیعی، علم، افسانههای محلی یا اطلاعات مالی است».
فایل صوتی نوشتار «انتشار اخبار جعلی توییتر کار کیست؟ من و شما» را گوش کنید.
تاریخ رسانههای جمعی راهحلهایی پیش پای ما میگذارد
آیا واقعاً به بازیهای ویدئویی «معتاد» میشویم؟
چه شد که تریاک به سلاح امپراتوریها علیه یکدیگر بدل شد؟
ما قبل از آنکه بتوانیم غذا بخوریم، خوردن پلاستیک را شروع میکنیم