سال ۱۹۶۱، یوری گاگارین به فضا رفت و از آن بالا پیامی به زمین فرستاد: «خدایی وجود ندارد». آن ایام، هر گامی که علم به جلو برمیداشت، دین دهها قدم عقب مینشست. مؤمنان آیندۀ جامعهشان را تهی از دین و ایمان میدیدند: «همگی سکولار خواهیم شد». اما وقتی به اوضاع امروز جهان نگاه میکنیم، گویا اوضاع وارونه شده است: حالا این دین است که مهرههای شطرنج سیاست و اجتماع را حرکت میدهد. این دگرگونی چگونه رخ داد؟
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است از نیل مکگرگور که پیش از این با عنوانِ «بازگشت دین: چرا جوامع دوباره به ایمان رو آوردهاند؟» منتشر شده است. نوشتار این نسخۀ صوتی را اینجا بخوانید.
سراسر خاورمیانه درگیر ستیزههایی مرگبار شده است که هم در چارچوب دینی و هم اقتصادی بیان میشوند و بالا میگیرند. در اندونزی و نیجریه، در میانمار و مصر، با این بهانه به اجتماعات حمله میشود و افراد را میکشند که اَعمال ایمانیشان آنها را در کشورشان بیگانه کرده است. در هند، که قانون اساسی آن فاصلۀ یکسانی را از تمام ادیان حفظ میکند، تقاضا از حکومت برای تأکید بر هویتی صریحاً هندویی باعث ایجاد تنش شده است، با تبعاتی عظیم برای صدها میلیون هندیای که مسلمان، مسیحی یا پیرو سایر ادیاناند. در بسیاری از کشورها، ازجمله ایالات متحده، سیاست مهاجرت -که معمولاً علیه مهاجران است- غالباً به زبان دین مورد بحث قرار میگیرد.
فایل صوتی نوشتار «بازگشت دین: چرا جوامع دوباره به ایمان رو آوردهاند؟» را گوش کنید.
تاریخ رسانههای جمعی راهحلهایی پیش پای ما میگذارد
آیا واقعاً به بازیهای ویدئویی «معتاد» میشویم؟
چه شد که تریاک به سلاح امپراتوریها علیه یکدیگر بدل شد؟
ما قبل از آنکه بتوانیم غذا بخوریم، خوردن پلاستیک را شروع میکنیم