دست برداشتن از سودهای کلان کار آسانی نیست. همه میدانند که وقتی بازار سهام با سرعتی بیمحابا بالا میرود، ممکن است همهچیز ناگهان فروبپاشد، اما بااینحال، خیلیها ترجیح میدهند همچنان بختشان را محک بزنند. نمونهای بسیار شاخص، آیزاک نیوتون، بزرگترین ریاضیدان عصر خودش و مظهر عقلانیت و هوش بود که علیرغم هشدارها، تمام ثروتش را پای سودای سود بیشتر در بازار سهام به باد داد. طرفه آنکه این اتفاق سیصد سال است که بارها رخ داده و همچنان سرمایهگذاران را قربانی خود میکند.
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است که پیش از این با عنوانِ «وقتی آیزاک نیوتون دار و ندارش را در بورس باخت» منتشر شده است. نوشتار این نسخۀ صوتی را اینجا بخوانید.
نیوتن ثروت زیادی داشت، اما معمولاً در سرمایهگذاری محتاط بود. در ماههای نخست سال، بخش زیادی از پولش در انواع اوراق قرضۀ دولتی خوابانده شده بود، سرمایهگذاریهایی مطمئن و قابلپیشبینی که درآمدی ثابت و تدریجی برای فرد به ارمغان میآورد. البته نیوتن در بازار بورس هم چند سهم از شرکتهای بزرگتری از جمله دریای جنوب داشت، اما هیچوقت در تجارت عجول و هیجانزده نبود.
اما این نگرش در آن چند ماه تغییر کرده بود؛ نیوتن در بازار روبهرشد به خرید و فروش مشغول بود و گویا این امید را در سر میپروراند که ثروت نسبتاً زیادش را به ثروتی کلان تبدیل کند. پیش از ماه آگوست اکثر اوراق قرضهاش را آزاد کرد و آنها را به همراه داراییهای دیگرش به سهام دریای جنوب تبدیل کرد. حالا به سرش زده بود بقیۀ اوراق قرضهاش را هم بفروشد تا باز هم سهام بیشتری بخرد.
همۀ سرمایهگذاران ممکن است اشتباه کنند، اما نیوتن معمولی نبود. او بزرگترین ریاضیدان روزگارش بود، کسی که عمیقاً به تغییر در گذر زمان، خطر و محاسباتی که تجربه را به عدد درمیآورد میاندیشید.
فایل صوتی نوشتار «وقتی آیزاک نیوتون دار و ندارش را در بورس باخت» را گوش کنید.
تاریخ رسانههای جمعی راهحلهایی پیش پای ما میگذارد
آیا واقعاً به بازیهای ویدئویی «معتاد» میشویم؟
چه شد که تریاک به سلاح امپراتوریها علیه یکدیگر بدل شد؟
ما قبل از آنکه بتوانیم غذا بخوریم، خوردن پلاستیک را شروع میکنیم