از ژیژک و هراری تا روزمرههای زنی عاشق و دختری خودخواه
در ماه گذشته، گزارشهایی از دو گفتوگوی مهم در ترجمان منتشر شد. ابتدا، اسلاوی ژیژک به کانادا رفت و با چهرۀ شاخص این روزهای خودیاری، جردن پیترسون، دربارۀ «خوشبختی» مناظره کرد. و در دومین گفتوگو، هراری و زاکربرگ دربارۀ آیندۀ «انسان خردمند» صحبت کردند. علاوهبر آنها، دو جستار دیگر هم جزو پربازدیدترین مطالب ماه گذشتۀ ترجمان بودند: یکی، روایت زنی که بهکمک روشهایی علمی عاشق مردی غریبه شد، و دیگری داستان دختر روزنامهنگاری بهنام لیا فینیگن که معتقد بود «خودت باش» توصیۀ مزخرفی است.
3 دقیقه
♦ برای مطالعۀ هر یک از این مطالب، بر روی تیتر آنها کلیک کنید.
• ژیژک در برابر پیترسون: مارکسیسم در برابر سرمایهداری
دیشب «خطرناکترین فیلسوف جهان» و «مشهورترین روشنفکر عمومی زندۀ دنیا» مناظره کردند
سرمایهداری و مارکسیسم. جدال بیپایان میان این دو اردوگاه فکری هیچگاه به پایان نمیرسد. دیشب در شهر تورونتو، اسلاوی ژیژک و جردن پیترسون، دو چهرۀ دانشگاهی بسیار جنجالی، که بیشتر به ستارۀ پاپ شبیهاند تا استاد دانشگاه، رو در روی هم نشستند تا از این بگویند که آیا سرمایهداری شیوۀ بهتری برای زندگی است یا مارکسیسم. اما آنچه رخ داد، مثل هر مناظرۀ دیگری، پیشبینیناپذیر بود. گزارشی کوتاه از این مناظره را میخوانید.
• «خودت باش» توصیهٔ مزخرفی است، چه دختر باشی چه پسر
مرتب از خودتان بپرسید آیا این همان آدمی است که من میخواهم باشم
حدوداً نیمی از عمرم، یک عوضیِ تمامعیار بودم. جوانکی با شوخیهای نچسب و حرفهای نیشدار. دلیلم این بود که «خود واقعی»ام هستم و الکی ادای آدمخوبها را درنمیآورم. فکر میکردم کلاً مشکل از دیگران است. تا اینکه همانها قانعم کردند سری به روانپزشک بزنم. آنوقت فهمیدم نسخۀ واقعیِ خودم چقدر مزخرف است: اگر خودِ خودم باشم، دوست دارم دائم به استادم توهین کنم، تا لنگ ظهر بخوابم و تمام روز در توییتر بچرخم. واقعاً چرا نباید به تغییر این «خود» فکر کنم؟
• زاکربرگ و هراری دربارۀ آیندۀ انسان خردمند بحث میکنند
گفتوگوی رئیس بزرگترین شبکهٔ اجتماعی جهان با نویسندهٔ کتاب انسان خردمند
مارک زاکربرگ، رئیس جوانِ فیسبوک، ابتدای هر سال تصمیم میگیرد به یک «چالش شخصی» عمل کند. مثلاً چالشهای قبلی او این بود که زبان ماندارین یاد بگیرد، هر روز بهاندازهٔ یک مایل بدود، به تکتک ایالتهای آمریکا سر بزند، و، در یک سال، ۲۵ جلد کتاب بخواند. چالش امسال زاکربرگ گفتوگو با متفکران است. او هر ماه یک چهرهٔ تاثیرگذار را به دفترش دعوت میکند تا دربارهٔ «آیندهٔ تکنولوژی» گفتوگو بکنند. چند روز پیش سومین جلسهٔ این گفتوگوها با حضور یوول نوآ هراری برگزار شد. هراری چهرهٔ سرشناس این روزهاست که بهواسطهٔ کتاب پرفروشِ انسان خردمند به شهرتی جهانی رسیده است. گزارش کوتاهی از این گفتوگو را میخوانید.
• چطور میشود عاشق «هر کسی» شد؟
عشق، انعطافپذیرتر از چیزی است که ما در ذهنمان ساختهایم
مندی لِن کاترون نویسنده و مدرس دانشگاه است و البته یک آدم کاملاً معمولی. وقتی والدین مندی بعد از بیستوهشت سال زندگی مشترک از هم جدا شدند و خودش هم در پایان رابطهای ده ساله قرار گرفت، سوالهای بی پاسخی به سمتش هجوم آوردند: عشق چطور تداوم مییابد؟ و آیا هرگز میتوانیم عشق را به همان شیوهای تجربه کنیم که در فیلمها، کتابها یا اینستاگرام میبینیم؟ کاترون در یکی از محبوبترین یادداشتهای چند سال اخیر نیویورکتایمز هم از آشفتگی آن روزها میگوید و هم از راهکاری طلایی که برای عاشق ماندن به دست آورد.
راستافراطی: جستوجویی تباه در جهانی ویرانشده
فرقهها از تنهایی بیرونمان میآورند و تنهاترمان میکنند
تاریخ مطالعات فقر و نابرابری در قرن گذشته با تلاشهای این اقتصاددان بریتانیایی درهمآمیخته است
کالاهایی که در فروشگاه چیده میشود ممکن است محصول کار کودکان یا بیگاری کارگران باشد
برای ما مهم است که محتوای ترجمان، همچون ده سال گذشته، رایگان بماند و در اختیار عموم باشد. اما این هدف بدونِ حمایت شما ممکن نیست. هر کمک کوچک نقشی بزرگ در این مسیر دارد. به جمع حامیان ترجمان بپیوندید.