دستچینی متنوع از بهترین مطالب منتشرشده در سال ۱۳۹۵
آنچه در این مجموعه میخوانید: نوشتاری دربارۀ رابطۀ ذائقۀ بویایی با عقاید سیاسی، کودکان و دوستان خیالی آنها، دینداری در قرن بیستو یکم، خطرناکترین داروی فلسفی، بررسی ظرفیتهای واژهسازی زبان آلمانی، روانتحلیلگریِ دستشویینوشتها، هنر مادران ژاپنی در تهیۀ ناهار مدرسه، محیط زیست و دغدغههای فرزندآوری، اولین روابط مسلمانان با غرب و در آخر چرا از سالهای اول زندگی چیزی به یاد نداریم؟
4 دقیقه
نهفقط از عقایدِ سیاسیات که از بوی تنت هم بیزارم
افکار ما با خصوصیاتِ زیستی و جسمانیمان مرتبطاند، اما دقیقاً نمیدانیم چطور
«اصلاً طرف بو میده!» احتمالاً این گزاره را در حاشیۀ مباحث سیاسی شنیدهاید. ما گاهی از بوی بدن مخالفان عقایدمان نیز بدمان میآید. تحقیقِی تازه نشان میدهد ذائقۀ بویایی با آرای سیاسیمان مرتبط است. این ارتباط به چه معنی است؟
آیا باید نگران دوستان خیالی کودکان باشیم؟
مارجری تیلور، روانشناسِ رشد، درکِ ما را از همراهان خیالی زیرورو میکند
مطالعات نشان میدهند بیش از شصتدرصد کودکان در بازۀ سه تا هشتسالگی در مقطعی از زمان همنشین خیالی خواهند داشت. پژوهشگران بر این باورند که دوستهای خیالی میتوانند به ما در رابطه با کودکان و رشد روانشناختی آنها بیاموزند.
دینداری رو به زوال است، اما اسلام رشد خواهد کرد
برای اولینبار در تاریخ تعداد جوامعی که سکولار میشوند، از تعداد جوامعی که دیندار میشوند، پیشی میگیرد
پژوهشهای اخیر یک چیز را نشان میدهند: دینداری رو به زوال است. در تاریخ جهان اولین بار است که تعداد جوامعی که سکولار میشوند، از تعداد جوامعی که دیندار میشوند، پیشی میگیرد. براساس گزارش نشنال جئوگرافیک جدیدترین دین دنیا بیدینی است.
فراموشی رستگاری جدید است
واقعیت با آنچه میدانیم تعریف میشود و واضح است که نمیتوانیم چیزی را بدانیم که به یاد نمیآوریم
آدرنالین باعث میشود چیزها را به یاد آوریم. زمانی این کارکرد نشاندهندۀ تکامل بود؛ اما امروزه آدرنالین اغلب باعث میشود انسان مدرن وقایعی را به یاد بیاورد که بیشتر دوست دارد فراموششان کند. این موضوع ما را به پروپرانولول میرساند. این دارو میتواند آشکارا معنای واقعیت را زیر سؤال ببرد.
چرا این همه لغت بینظیر در زبان آلمانی وجود دارد؟
بررسی ظرفیتهای واژهسازی و مفهومپردازی در زبان آلمانی
زبان آلمانی از زبانهایی است که ظرفیتِ زیادی برای ساخت عبارات پیچیده دارد. مثلاً ریچارد سیتویک، با بهکاربردن فقط یک اصطلاح به توصیف انزجاری میپردازد که چهرۀ تد کروز برمیانگیزد. جالب اینکه برای ترجمۀ این اصطلاحات تعداد زیادی واژه نیاز است. اما چه خصوصیتی در این زبان اجازۀ ساخت چنین ترکیبهایی را میدهد؟
در پسِ دستشویینوشتها
چه دلیلی، به جز تفریح، موجب میشود افراد دیوار دستشوییها را خطخطی کنند؟
لابد در دستشوییهای عمومی با پدیدۀ «دستشویینوشته» مواجه شدهاید. سابقۀ این دیوارنگاری به قرن اول میلادی برمیگردد و پژوهشگران معتقدند آنچه دیوارنگاری دستشویی را متمایز میکند، محل خاصِ نوشتن است؛ چون دستشوییهای عمومی مکانهای عجیبی هستند.
تهیۀ ناهار مدرسه؛ هنر ژاپنی
مادران ژاپنی ساعتها از وقت خود را صَرف تهیۀ ناهارِ مدرسه برای کودکانشان میکنند
در ژاپن هر روز صبح زود رقابتی، میان مادران ژاپنی آغاز میشود: مسابقۀ درستکردن ناهارِ مدرسه. این مادران، بهطور متوسط یک ساعت وقت صرف میکنند تا ناهار بچههایشان را به اثری هنری تبدیل کنند. این رقابت چنان حیثیتی شده است که مادرها کلاس میروند تا مهارت خود را در این زمینه افزایش دهند.
آیا تغییرات اقلیمی بچهدارشدن را غیراخلاقی کرده است؟
محیط زیست در حال فروپاشی قبلاً یک نگرانی نظری بود، اما اکنون یک ترس کاملاً واقعی است
تصمیم به بچهدارشدن، از بزرگترین تصمیمهای هر فرد است. ما اغلب در این شرایط به خواستِ خودمان توجه میکنیم اما شخص بالقوۀ دیگری هم هست که باید درنظر گرفته شود. آیا انصاف است فرزندمان را به جهانی دهشتناک بیاوریم؟
یادداشتهای یک ایرانی از لندنِ دورانِ جین آستین
در سال ۱۸۱۶، وقتی دانشجوی مسلمانی به کمبریج رفت، چه اتفاقاتی رخ داد؟
اولین مسلمانانی که دویست سال پیش برای تحصیل به انگلستان پا گذاشتند، گروهی از جوانان ایرانی بودند که در میان آنها اسم میرزاصالح شیرازی برای ما آشناتر از بقیه است. آنها به اروپا رفتند، درحالیکه هنوز فکر میکردند زبان تحصیل در انگلستانْ لاتین است. اما وضع همیشه اینطور باقی نماند.
چرا از سالهای اول زندگی چیزی به یاد نداریم؟
در فرهنگهایی که به گذشته توجه فراوان میشود، انسانها قادرند خاطرات بیشتری از کودکیشان به یاد بیاورند
تقریباً هیچکس از چند سال ابتدایی زندگیاش هیچ خاطرهای ندارد. این در حالی است که تواناییِ یادگیریِ ما در کودکی، بیشتر است. دلیل این «نسیان کودکی» چیست؟ دانشمندانِ مختلف تحقیقاتِ وسیعی دربارۀ این پدیده انجام دادهاند که یافتههای آنها فهمِ ما را از سازوکارِ ایجاد خاطره دگرگون کرده است.
راستافراطی: جستوجویی تباه در جهانی ویرانشده
فرقهها از تنهایی بیرونمان میآورند و تنهاترمان میکنند
تاریخ مطالعات فقر و نابرابری در قرن گذشته با تلاشهای این اقتصاددان بریتانیایی درهمآمیخته است
کالاهایی که در فروشگاه چیده میشود ممکن است محصول کار کودکان یا بیگاری کارگران باشد