مروری بر میراث فکری سیدنی مینتز
پیش از آنکه تاریخِ فرهنگی فراگیر شود و کتابهای پرفروشی دربارهٔ نمک و ماسه و پنبه و غیره سر از ویترین کتابفروشیها درآورند، سیدنی مینتز کتابی نوشته بود به اسم «شیرینی و قدرت». کتابی ژرف و فوقالعاده که با روایتِ سرگذشتِ شکر در جهان سرمایهداری، قربانیانِ تاریخ را به قهرمانانِ آن تبدیل کرده بود. سیدنی مینتز استاد انسانشناسی دانشگاه ییل و محقق پرآوازۀ تاریخ فرهنگی غذا و انسانشناسیِ منطقۀ کارائیب بود. ویژهنامۀ پیش رو مروری است بر میراث فکری محقق پرآوازۀ تاریخ فرهنگی.
2 دقیقه
• جایگاه شِکر در تاریخ جهان مدرن
مروری بر زندگیِ فکری سیدنی مینتز و دستاوردهای شگرف او در نوشتن تاریخ
دستاوردهایی که مینتز با کتاب خارقالعادۀ شیرینی و قدرت کسب کرد، فراتر از یک سبک تاریخنویسی جدید بود. این کتاب به ایجاد تغییری بنیادین یاری رساند که عاملیتِ انسانی را در قلب انسانشناسی قرار داد و نحوۀ درک ما از تاریخ مدرن را به گونهای ژرف تصحیح کرد. شیرینی و قدرت به شیوههایی که تاکنون از عهدۀ هیچ کتاب دیگری برنیامده است، روشن ساخت که ما چگونه زندگی میکنیم و نظامهای بازار جهانی چگونه ذائقۀ ما را شکل میدهند یا بالعکس. یکی از حقههای تاریخ این است که چیزهای خارقالعاده میتوانند در طول زمان تبدیل به چیزهایی معمولی شوند. مینتز به ما نشان داد که چگونه این چیزها را دوباره خارقالعاده ببینیم.
• آیا شکر پرطرفدارترین مادۀ مخدر دنیاست؟
درد را تسکین میدهد، اعتیادآور است و در درازمدت موجب مشکلات سلامتی میشود. پس چه فرقی با دیگر مخدرها دارد؟
یک بستنیِ عروسکی میتواند مثلِ معجزهای آسمانی بچهای گریان و نالان را آرام کند. یک استکان چاینباتِ دلچسب ساعاتِ پایانیِ کاری خستهکننده را تحملپذیر میکند٬ و یک جعبه شیرینیِ خوشآبورنگ ممکن است قهری طولانی را به آشتی تبدیل کند. امروزه شیرینیجات یکی از معدود لذاتِ معصومانۀ زندگی میلیونها آدم است. برای شروع بهتر است به این سؤال فکر کنیم: فرق شکر و هروئین در چیست؟ چرا فکر میکنیم شکر شیرینیِ زندگی است و هروئین خانمانسوز؟
• دربارۀ شِکر، با عشق و نفرت
دوهزار سال است که شکر به تاریخِ لذتها و دردهای بشری پیوند خورده است
شیرینی شگفتانگیزترین مزهای است که ما انسانها تجربه میکنیم. زندگی ما با شیرینیِ شیر مادر آغاز میشود و با شیرینیهایی که در مراسم ترحیممان مصرف میشود به پایان میرسد. به همین خاطر است که فراهمشدن امکان تولید انبوه شکر در دوران مدرنْ زندگیِ روزمرۀ ما را نیز تغییر داده است. امروزه عامۀ مردم چنان به شکر وابستهاند که هرچه در تولید و توزیع شکر اثر بگذارد به مسئلهای سیاسی تبدیل میشود. اما این تولید انبوه با رنج عظیم میلیونها انسان ممکن شد.
کنوانسیون نسلکشی گویا طوری طراحی شده است که فقط هولوکاست را مصداق این جنایت بداند
آمریکا بعد از یازده سپتامبر خط قرمزی را شکست که دنیا را به جای متفاوتی تبدیل کرد
چطور جامعۀ اسرائیل با جنایتهای ارتش خود در غزه و لبنان کنار میآید؟
تمجید آشکار از دیکتاتورها مشخصۀ اصلی راستگرایان آمریکاست