پروندۀ کتاب «توهم معرفت: چرا هرگز بهتنهایی فکر نمیکنیم؟» نوشتۀ استیون اسلومان و فیلیپ فرنباخ
وقتی هواپیما از زمین جدا میشود، معمولاً مسافران به این فکر میافتند که چطور این اتفاق افتاد. اما پس از چند ثانیه، حیرتِ خودشان را فراموش میکنند. در استفاده از گوشیهای هوشمند و لپتاپ هم همین اتفاق میافتد. در عصری که همه فکر میکنند علامۀ دهرند، کمتر کسی میداند حتی یک زیپ چطور باز و بسته میشود. اسلومان و فرنباخ در کتاب «توهم معرفت» نشان میدهند که جهان دائماً پیچیده میشود و مردم نمیدانند که از آنچه دارد اتفاق میافتد بیخبرند.
2 دقیقه
• چرا فکتها نظر ما را عوض نمیکنند؟
یافتههای نوین دربارۀ ذهن انسان محدودیتهای عقل را نشان میدهد
پژوهشهایی که محققانِ علومِ شناختی انجام میدهند روزبهروز محدودیتهای عقل را بیشتر برای ما روشن میکند. افکار ما از انواع و اقسام پیشداوریها رنج میبرد و شکستهای مکرر ما در آزمونهای عقلی گاهی واقعاً ناامیدکننده میشود. اما اگر این پیشداوریها واقعاً برای گونۀ ما فایده داشته باشند چه؟ اگر هدفِ عقل نه صرفِ تشخیص صدق از کذب بلکه اساساً چیزی دیگر باشد چه؟
• واقعاً مردم بیسوادتر شدهاند؟
افراد چیزهای کمی دربارۀ جهان میدانند و هرقدر جلو میرویم دانش آنها کمتروکمتر میشود
دانشمندان در عصر شبکههای اجتماعی، به شکلی روزافزون از بیاطلاعی و جهل عموم مردم شاکیاند. مداوماً خطابههای آنها را میشنویم که همه را به آموختن و آگاهی فرامیخوانند. اما مگر آدم دانا کیست؟ چقدر و چه چیز را باید بدانیم که خیالمان راحت شود که دیگر جز بیسوادان نیستیم؟ یک کتاب جدید میگوید شاید اصلاً این پرسش نادرست باشد، چرا که دانش اساساً مقولهای فردی نیست که کسانی دارای آن و دیگران فاقد آن باشند.
• چرا تظاهر میکنیم بیش از حد واقعی خود میدانیم؟
پژوهشهای جدید یک دانشمند علوم شناختی روشن میسازد که چرا ما تظاهر به دانستن میکنیم
چرا مردم تظاهر به دانستن میکنند؟ چرا میزان اعتماد بهنفس اغلب متناسب با میزان نادانی است؟ استیون اسلومان، استاد علوم شناختی در دانشگاه براون، پاسخهایی قانعکننده برای این پرسشها دارد. اسلومان نویسندۀ کتاب توهم معرفت: چرا ما هرگز بهتنهایی تفکر نمیکنیم است، و پژوهشهای او متمرکز بر قضاوت، تصمیمگیری و استدلال است. او در این گفتوگو دربارۀ پیامدهای سیاسی تحقیقاتش میگوید، و اینکه آیا از دیدگاه او ظهور اخبار جعلی و واقعیتهای بدیل پیشداوریهای شناختی ما را تشدید کرده است یا خیر.
برخی افکارشان به شکل تصویر است و بعضی به شکل واژهها. اما فرایندهای ذهنی مرموزتر از چیزی که تصور میکنیم هستند
یک متخصص هوش مصنوعی میگوید فرق انسانها با هوش مصنوعی در نحوۀ آموختن آنهاست
سوپر استار عالم روشنفکری بیش از همیشه با چپها به مشکل خورده است
گفتوگویی دربارۀ دشواری همتاسازی هوش انسانی در رایانهها