اسرائیل باید بایکوت و تحریم شود تا دست از اشغالگریاش بردارد
بیش ازده سال قبل، پس از سالها گفتوگوی بیحاصل برای صلح، گروهی از اعضای جامعۀ مدنی فلسطین زمزمههای بایکوت اسرائیل را آغاز کردند. جنبش بایکوت، تحریمِ اسرائیل، علیرغم مخالفتها در مسیرش بسیار موفق بوده است. بهعبارتدیگر جنبشی که زمانی حاشیهای تلقی میشد، یک دهه پس از آغازش به تهدیدی راهبردی برای اسرائیل بدل شده است. ویژهنامۀ پیشِ رو نگاهی است به ریشههای تاریخی این جنبش و بررسی ابعاد مختلف بایکوت علمی و فرهنگی رژیم صهیونیستی.
3 دقیقه
• در بیخبری چه خبرهایی نهفته است؟
بسیاری از صداهای پیشروی جهان به نفع بایکوت اسرائیل موضع گرفتهاند. در کتابِ مسئلۀ تحریم علیه اسرائیل، نظرات چهرههایی چون نائومی کلاین و ایلان پاپه آمده است. اسلاوی ژیژک در بخشی از کتاب به شیوۀ خاصی از اعمال فشار بر فلسطینیان از طریق شبکهای از مقرراتِ قانونی اشاره میکند.
• دانشجوی متجاوز: حمایت دانشگاههای اسرائیلی از جنایات غزه
یکی از استدلالهای مخالفان بایکوتِ آکادمیکِ اسرائیل، این است که نظام آکادمیک اسرائیل نقشی در جنگطلبی ندارند. اما بررسی جنگ ۵۱ روزه با غزه نشان میدهد که اغلب دانشگاههای اسرائیل مزایای بسیاری برای دانشجویانی قائل شدهاند که در کشتار فلسطینیها در جنگ شرکت داشتهاند.
• نقضِ سیستماتیکِ حق آموزش در فلسطین
منتقدانِ بایکوتِ آکادمیک اسرائیل میگویند این جنبش ناقضِ آزادیِ آکادمیک است. اما به این نکته توجه نمیکنند که دهها سال است اسرائیل کودکانِ فلسطینی را به صورتِ نظاممند از حقِ تحصیل محروم میکند. اسرائیل با برنامهریزی، مراکز آموزشی را بمباران میکند. تنها در حملات ژانویۀ ۲۰۱۵، بیش از یکچهارم کشتهها، دانشجو بودهاند.
• خداوند مقدر کرد که این خانه برای ما باشد
تا سال ۲۰۰۹ پیرزن همراه با خانوادۀ پسرش در خانهای که با دستِ خود ساخته بودند زندگی میکردند. یک روز گروهی از ساکنانِ یهودی منطقه، آمدند درِ خانۀ آنها و گفتند: خداوند مقدر کرده که این خانه برایِ ما باشد و با پشتیبانیِ پلیس، او را از خانهاش بیرون انداختند. و این داستان تکرار میشود.
چندی پیش لارنس سامرز، مدیر دانشگاه هاروراد، ادعا کرده بود که انتقاد از اسرائیل و حمایت از جنبش بایکوت مروج یهودستیزی است. در مقابل جودیت باتلر، فیلسوف یهودی و منتقد سیاستهای رژیم اسرائیل معتقد است با سیطره پیدا کردنِ برچسبها، حیطۀ مشروعِ سخن گفتن تنگ، سخن منتقدانه از فضای عمومی حذف و محکوم کردنِ خشونت ناممکن میگردد.
• تاریخچۀ مختصر جنگهای منطقهای که زمانی یک نوار نبود
بنادر و زمینهای حاصلخیز غزه، برای قرنها آن را به کانون تجارت تبدیل کرده بود. غزه بزرگترین شهرستانِ فلسطین در زمان قیمومیت انگلستان بود و حالا نواری باریک در ساحل شرقی دریای مدیترانه است. سازمان بهداشت جهانی پیش بینی کرده است که زندگی در غزه تا سال ۲۰۲۰ غیرممکن خواهد شد.
• نگاهی تاریخی به ریشههای جنبش بایکوت
ده سال قبل جامعۀ مدنی فلسطین خواستار بایکوت فرهنگیِ اسرائیل شد و توانست حمایتی بینالمللی به خود جلب کند. این نوشتاری است دربارۀ تمایز بایکوت و محدویتهای دولتی، ریشههای تاریخی و ضداستعماری شکلگیری جنبش بایکوت در ایرلند و آفریقایجنوبی، سرگذشت جنبش بایکوت اسرائیل و گسترش آن از کشورهای پیرامونی به مرکز.
پروپاگاندا که روزگاری با بلندگو پخش میشد، حالا با الگوریتم کار میکند
کنوانسیون نسلکشی گویا طوری طراحی شده است که فقط هولوکاست را مصداق این جنایت بداند
آمریکا بعد از یازده سپتامبر خط قرمزی را شکست که دنیا را به جای متفاوتی تبدیل کرد