دیوارها دوباره مدِ روز شدهاند. آیا واقعاً زندگی به کمک آنها امن و آسودهتر میشود؟
دیوار برلین، برای سالها، نماد جدایی دو بلوکِ شرق و غرب بود. سال ۱۹۹۱، این دیوار فروریخت. فوکویاما رسالهای نوشت و گفت تاریخ به پایان خودش رسید. اما از ابتدای قرن جدید، مداوماً دیوارهای بیشتری در مرز کشورهای جهان ساخته شده و بحران پناهجویان این روند را به اوج خود رسانده، که آخرین نمونهاش را هم میتوان در مرز مکزیکآمریکا دید. اما سؤال اینجاست: چرا فکر میکنیم با ساختن این دیوارها زندگی بهتری خواهیم داشت؟
2 دقیقه
♦ برای مطالعۀ هر یک از مطالب این پرونده، بر روی تیتر آنها کلیک کنید.
• بالا رفتن از دیوارِ ذهن
آیا دیوارها برای امنیت ساخته شدهاند یا برای احساس امنیت؟
هرچند که دیوارها و حصار چیزهایی واقعی و عینی هستند اما بخش اعظمِ قدرتِ آنها ریشه در جایی دیگر دارد. دیوار از دید کسانی که در طرف دیگرش ماندهاند همواره حاوی نوعی دعوت است. دیوار برای آنها راهی است که چیزها وسوسهانگیز میگردد و باعث میشود هر چیزی در پسِ آن خواستنی به نظر برسد.
• طغیان علیه دیوار
مروری بر معانی استعاری دیوار در ادبیات و فلسفه
دیوار علاوه بر اینکه یک سازۀ ساختمانی است، در ادبیات و فلسفه، معناهای فراوانی نیز دارد. نویسندۀ این مقاله، دیواری را در یکی از داستانهای داستایوفسکی برمیگزیند و معناهای استعاری آن را از فلسفۀ هگل تا فرانسیس فوکویاما، از تفکر سیستماتیک تا شورش و انقلاب پی میگیرد.
• چرا دیوارهای مرزی بیمصرفند؟
موانع مرزی مهاجران را به راههای خطرناکتر سوق میدهند
میگویند جهان وارد عصر جهانیشدن شده و با سطحِ انبوه ارتباطات و مسافرتها، مرز کشورها اهمیتِ خود را از دست داده است. اما موارد نقض هم کم نیست. در بیست سال گذشته، دولتها به طورِ روزافزونی دورِ مرزهای خود دیوار کشیدهاند و این ماجرا با افزایش مهاجران، به اوج خود رسیده است.
• مهاجران هیچگاه باز نمیگردند
آیا حصارهای بزرگ، همسایگانی خوب میسازند؟
مجارستان در واکنش به هجوم مهاجران درحال ساختن حصاری مرزی است. دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، نیز وعده کرده است که برای جلوگیری از ورود غیرقانونی مکزیکیها، دیواری مرزی خواهد ساخت. اما از نظر بسیاری، اینگونه حصارها یک راهحلِ سردستی و عملیاتی تبلیغاتی است که تاثیری منفی بر اقتصادهای محلی دارد.
• تاریخچۀ مختصری از دیوارهای مرزی
گزارشی تصویری از دیوارهای مرزی در دورۀ مدرن و پیشامدرن
مواجهۀ اولیه با دیوارها و حصارها این سؤال را به ذهن متبادر میکند که اساساً چرا آنها ایجاد شدهاند؟ تفاوتهای میان انسانها در زندگی روزانه اغلب کمعمق و سطحیاند اما دیوارها این تفاوتها را رسمیت میبخشند. از حیث مفهومی، حصارها پدیدۀ نوظهوری نیستند. امروزه، دیوارهای مرزی در سرتاسر جهان وجود دارند.
کنوانسیون نسلکشی گویا طوری طراحی شده است که فقط هولوکاست را مصداق این جنایت بداند
آمریکا بعد از یازده سپتامبر خط قرمزی را شکست که دنیا را به جای متفاوتی تبدیل کرد
چطور جامعۀ اسرائیل با جنایتهای ارتش خود در غزه و لبنان کنار میآید؟