۴ مطلب پیشنهادی برای درک بهتر فوتبال
روزهای پایانی جام جهانی فوتبال است اما چیزی از حرارت فوتبال یا حداقل مباحث فوتبالی کم نشده. رونالدو و مسی همچنان مثل گذشته زیر ذرهبین فنی و اخلاقی قرار دارند و باشگاههای بزرگ نیز دوباره سروکلهشان پیدا شده است تا پس از وقفهای کوتاه تجارت فوتبال را سروشکلی جدید ببخشند. در خواندنیهای این نوبت مطالبی پیشنهاد شده است که کمک میکنند دنیای امروز فوتبال را بهتر بشناسیم.
5 دقیقه
ترجمان — «خواندنیها» پیشنهادهایی است برای مطالعه به زبان انگلیسی. در این بخش مطالبی خواندنی که در ترجمان فرصت ترجمه نخواهند یافت همراه با توضیحی مختصر معرفی میشوند. نام نویسنده، منبع مطلب و تعداد کلمات متن در انتهای توضیحات هر مطلب آمده است. برای مطالعۀ هر مطلب میتوانید روی عنوانهای بولدشده یا منبع هر مطلب کلیک کنید.
• مسی، بمون دوست من: سم بوردن، یکی از شناختهشدهترین ورزشینویسهای جهان، در چهاربخش به لیونل مسی و روش گوشهگیرانه و سکوت همهجانبهای پرداخته که خارج از زمین فوتبال دارد. نویسنده در این چهار بخش به ترتیب به تفاوت رفتار مسی با بقیۀ ستاره های ورزشی، رفتارهای خاص، هوشمندانه و گوشهگیرانۀ او، عدم موضعگیریهای سیاسی و اجتماعی، و در نهایت ریشههای سکوت مسی و مقایسهاش با ستارههایی مثل مارادونا میپردازد. شاید اگر خوب گوش کنیم، صدای سکوت مسی از بلندترین فریادها هم بلندتر باشد. (سم بوردن،ای.اس.پی.ان، ۴۱۰۰ کلمه).
• برنامۀ منچسترسیتی برای سلطه بر جهان: چطور فوتبال به کسبوکاری عجیب و پیچیده تبدیل شد؟ جایلز ترملت در این نوشتار بلند به تغییر رویۀ باشگاههای فوتبال و تبدیلشان از مجموعههایی ورزشی به شرکتهای چندملیتی اقتصادی میگوید. ترملت با تمرکز روی تیم منچسترسیتی، برنامۀ این تیم برای تبدیلشدن به قدرتمندترین تیم جهان (از نظر فنی و اقتصادی) را به تفصیل بررسی میکند. نویسنده با بازگویی تفکرات فرن سوریانو که قبلاً در بارسلونا مشغول بوده و الآن به اصرار شیخ منصور به منچسترسیتی نقل مکان کرده، تصویری از نگاه اقتصادی به فوتبال را ترسیم میکند که از تصورات بسیاری از ما فاصله دارد. فوتبال در حال تبدیلشدن به رشتهای است که با انواع و اقسام روشها عشق جمع میکند تا با فروش عشق سود بدست آورد. پادکست این نوشتار را نیز میتوانید در اینجا گوش کنید. (جایلز ترملت، گاردین، ۵۸۰۰ کلمه).
• وقتی همه انتظار برد دارند، شکست از همیشه نزدیکتر است: مسی مقصر است یا انتظارات؟ نویسندۀ کتاب چرا زمان پرواز میکند، در این یادداشت به تأویلات روانشناسی موقعیتهایی میپردازد که انتظار موفقیت در آنها در بالاترین سطح است. آلن بردیک با برشمردن پژوهشهایی در زمینههای ورزشی، نظامی و اقتصادی به رمزگشایی دلیل عدم موفقیت در موقعیتهای برد حتمی (Must-win situation) میپردازد. او همچنین از نقش مثبت و منفی فشار در این موقعیتها و بهترین شیوه برای بهرهبرداری از چنین شرایطی میگوید. (آلن بردیک، نیویورکر، ۱۱۰۰ کلمه).
• همه میخواهند برزیلی باشند: عامل تعیینکننده در تفاوت سطح کشورها در فوتبال چیست؟ چه عواملی باعث میشود که یک کشور عملکرد خوبی در فوتبال داشته باشد و کشوری دیگر عملکردی ضعیف. بعضی معتقدند که فوتبال ژنتیکی است و به همین دلیل کشورهایی مثل برزیل همیشه فوتبالیستهای مستعد دارند. پس چطور است که مثلاً از چین و آمریکا با آن همه جمعیت استعداد برجستهای در فوتبال ظهور نمیکند؟ پژوهشگران با مدلسازیهای اقتصادی و آماری به این نتیجه رسیدهاند که اندازۀ یک کشور، ثروتش و محبوبیت فوتبال در آنجا تنها میتواند کمتر از نیمی از تفاوت عملکرد تیمها را توضیح دهد. به نظر میرسد تعیینکنندهترین عامل در موفقیت یک کشور در فوتبال، آموزش، تمرین و استعدادیابی از کودکی است و به گفتۀ نویسنده به همین دلیل است که روشهای کشورهای عربی، چین و بهتازگی آمریکا برای بهبود وضعیت فوتبال در نهایت به نتیجۀ مناسب ختم نشده است. (اکونومیست، ۳۰۰۰ کلمه).
► ما روزانه طیف گسترده و متنوعی از وبسایتها و مجلات را بررسی میکنیم، از سایتهای چپگرا تا راستگرا، محافظهکار تا رادیکال و از جریانهای اصلی تا صداهای کمتر شنیده شده. نتیجۀ این جستوجوی مداوم مطالبی است که بهطور منظم در وبسایت و فصلنامۀ ترجمان ترجمه و منتشر میشوند، مطالبی که از دستکم صد منبع و ششصد نویسنده گردآوردی شدهاند. اما واقعیت این است که به رغم تلاش همکارانمان همچنان انبوهی از مطالب «خواندنی» فرصت ترجمه نمییابند: کتابهای خوبی مییابیم که نمیتوانیم دانشجویان، مترجمان و ناشران را از وجودشان مطلع کنیم؛ نویسندگانی هستند که حتی ردی کوچک در وب فارسی نمیتوان از آنها یافت. پس تصمیم گرفتیم مطالبی که در ترجمان ترجمه نمیشوند را همراه با توضیحی بسیار مختصر در قالب «خواندنیها» منتشر کنیم تا علاقهمندان به مطالب اصلی مراجعه کنند و هر از گاهی یا بنا به رخدادهای تقویمی خاص پیشنهادهایی برای مطالعه به زبان انگلیسی در اختیار داشته باشند.
راستافراطی: جستوجویی تباه در جهانی ویرانشده
فرقهها از تنهایی بیرونمان میآورند و تنهاترمان میکنند
تاریخ مطالعات فقر و نابرابری در قرن گذشته با تلاشهای این اقتصاددان بریتانیایی درهمآمیخته است
کالاهایی که در فروشگاه چیده میشود ممکن است محصول کار کودکان یا بیگاری کارگران باشد