نوشتار

رشتۀ دانشگاهیِ شما دربارۀ شخصیتتان حرف می‌زند

رشته‌های دانشگاهی مختلف، خصیصه‌های شخصیتیِ خاصی را بینِ دانشجویان تقویت می‌کند

رشتۀ دانشگاهیِ شما دربارۀ شخصیتتان حرف می‌زند

آیا فرقی می‌کند که در دانشگاه چه رشته‌ای را برای ادامۀ تحصیل انتخاب کنید؟ نتایجِ یک فراتحلیل جدید، با ترکیبِ نتایج ۱۲ تحقیق قبلی دربارۀ همبستگیِ بین رشته‌های دانشگاهی و خصیصه‌های شخصیتیِ دانشجویان، نشان می‌دهد که برنامه‌های آموزشیِ دانشکده‌های مختلف، جنبه‌های خاصی از شخصیتِ دانشجویان را تقویت می‌کند.

اُلگا کازان

اُلگا کازان

نویسنده در حوزۀ سلامت، جنسیت و علم

Atlantic

3 دقیقه

آتلانتیک — برخی از محققان حوزۀ آموزش عالی معتقدند چندان مهم نیست که در دانشگاه، چه رشته‌ای را برای ادامۀ تحصیل انتخاب کنید، اما انتخاب رشته به‌هر‌حال، تأثیری روی ما می‌گذارد.

بر اساس نتایجِ یک فراتحلیلِ جدید، بین دانشجویانِ رشته‌های مختلف دانشگاهی، تفاوت‌های شخصیتیِ شایانِ توجهی وجود دارد. در این تحقیق، آنا وِدِل، یکی از روان‌شناسانِ دانشگاهِ آرهوسِ دانمارک، نتیجۀ ۱۲ تحقیقِ قبلی دربارۀ همبستگی بین خصوصیاتِ شخصیتی و رشتۀ تخصصیِ افراد در دانشگاه را تحلیل کرده است. ۱۱ تحقیق از بین این ۱۲ تا، تفاوت‌هایی شاخص را بینِ رشته‌های دانشگاهی نشان می‌دهند. در این فراتحلیل، «پنج خصیصۀ اصلی» مطالعه شده‌اند: روان‌رنجوری، برون‌گرایی، استقبال از تجربه‌های جدید، سازگاری و وظیفه‌شناسی.

طبق یافته‌های وِدِل، دانشجویان رشته‌های هنر و علوم انسانی در موقعیتِ گریزناپذیرِ اضطراب قرار دارند، اما این اضطراب چندان منظم و سازمان‌یافته نیست. این دانشجویان نسبت به دانشجویانِ علوم دقیقه، حقوق یا مهندسی وظیفه‌شناسی کمتری دارند و نمرۀ آن‌ها در روان‌رنجوری۱ نسبتاً بالاست.

از طرفِ دیگر، نسبت به دانشجویانِ اقتصاد، مهندسی، حقوق و علوم دقیقه، دانشجویانِ علوم انسانی، هنر و علوم سیاسی، گشودگیِ بیشتری برای تجربه‌های جدید از خود نشان می‌دهند. گشودگی برای تجربه‌های جدید ربطِ مستقیمی دارد تا تخیلِ فعال، میلِ به تنوع و طیفِ گستردۀ علایق فکری.

دانشجویان اقتصاد و بازرگانی، نسبت به سایر دانشجویان، همواره نرخِ روان‌رنجوری خیلی پایینی را نشان داده‌اند. در عینِ حال، دانشجویانِ حقوق، بازرگانی و اقتصاد، سازگاریِ کمتری نسبت به دیگر دانشجویان دارند. دانشجویان اقتصاد، حقوق، علوم سیاسی و پزشکی، بیشتر از دانشجویانِ هنر، علوم انسانی و علومِ دقیقه، برون‌گرا هستند.

در مجموع، از بین پنج خصیصه، دانشجویان در چهار خصیصه نمرۀ «متوسط» و در گشودگی برای تجربه‌های جدید نمرۀ «بالا» گرفته‌اند.
نتایجِ این تحقیق، تا حدودی، تقسیم‌بندی‌های جنسیتی را نیز در نظر گرفته‌اند، البته این ملاحظه کامل نیست. روشن است که برای مثال، دانشجویانِ دختر، نسبت به پسرها، احتمال خلی کمتری دارد که ورود به رشته‌های مهندسی را انتخاب کنند و طبقِ این پژوهش، به‌طورِ کلی، دختران دارایِ روان‌رنجوری، سازگاری و وظیفه‌شناسیِ بیشتری نسبت به پسرها هستند. این نتایج دارای توازنِ جالبی با فراتحلیلی هست که در سال ۲۰۰۲ انجام شد و در آن، پیوستگیِ قابلِ توجهی بینِ علایقِ شغلیِ «هنری» با «گشودگی» و علایقِ شغلیِ دانشجویانِ اجتماعی و جسور –مثلاً دانشجویانِ علوم سیاسی یا بازرگانی- با برون‌گرایی یافت شده بود.

وِدِل استدلال می‌کند که برنامه‌های آکادمیکِ دانشکده‌ها، خصیصه‌های شخصیتیِ خاصی را بینِ دانشجویان تقویت می‌کند (به عبارتِ بهتر، این برنامۀ آموزشیِ دانشکده‌های هنر هست که گشودگیِ شخصیتیِ دانشجویان را تقویت می‌کند). دوتا از این تحقیقات، دُرست بعد از ثبتِ‌نام دانشجویان در دانشکده انجام شده‌بود و نشان می‌داد که خصیصه‌های شخصیتیِ دانشجویان پیش از ورود به دانشگاه تا حدود تثبیت شده بوده است.

وِدِل در آخر، اظهارِ امیدواری می‌کند که یافته‌های او به مشاورانِ انتخابِ رشته کمک کند تا بتوانند دانشجویان را به انتخابِ رشته‌هایی ترغیب کنند که بیشترین هماهنگی را با خصیصه‌های روانیِ آن‌ها داشته باشد. زیرا به این شیوه، میزان دانشجویانی که تحصیل را رها می‌کنند به طورِ معناداری پایین خواهد آمد.


پی‌نوشت‌:
[۱] neuroticism

مرتبط

راست‌های افراطی کيستند؟ چه می‌گويند؟ و چه اهميتی دارند؟

راست‌های افراطی کيستند؟ چه می‌گويند؟ و چه اهميتی دارند؟

راست‌افراطی: جست‌وجویی تباه در جهانی ویران‌شده

چطور اینستاگرام به معبد فرقه‌ها تبدیل شد؟

چطور اینستاگرام به معبد فرقه‌ها تبدیل شد؟

فرقه‌ها از تنهایی بیرونمان می‌آورند و تنهاترمان می‌کنند

آنتونی اتکینسون: میراثی برای ساختن دنیایی برابرتر

آنتونی اتکینسون: میراثی برای ساختن دنیایی برابرتر

تاریخ مطالعات فقر و نابرابری در قرن گذشته با تلاش‌های این اقتصاددان بریتانیایی درهم‌آمیخته است

چگونه مصرف کالاها می‌تواند از آدم‌ها دیو یا فرشته بسازد؟

چگونه مصرف کالاها می‌تواند از آدم‌ها دیو یا فرشته بسازد؟

کالاهایی که در فروشگاه چیده می‌شود ممکن است محصول کار کودکان یا بیگاری کارگران باشد

خبرنامه را از دست ندهید

نظرات

برای درج نظر ابتدا وارد شوید و یا ثبت نام کنید

صهبا

۰۳:۰۱ ۱۳۹۶/۰۱/۲۳
0

یعنی واقعن جایگزین بهتری برای علوم دقیقه نداشتید؟ کجای متون فارسی این کلمه استفاده میشه/ رایجه که شما انتخابش کردید؟‌منظورتون ریاضیات بوده،‌ که عربی اش می‌شود علوم دقیقه؟ ترجمه هم که در کل سخت خوان و پر از کلمات و ساختارهایی است که به شکل واضحی از انگلیسی امده و در فارسی روان نیست.

زهرا

۱۰:۱۰ ۱۳۹۵/۱۰/۰۳
0

از کرامات شیخ ما چه عجب شیره را خورد و گفت شیرین است خوب رشته تحصیلی هم مثل آب و هوا، طبقه اجتماعی، منزلت اجتماعی و... محیط بر شخصیت افراد تاثیر داره دیگه احتیاجی به این همه فراتحلیل نداشت

۰۹:۰۹ ۱۳۹۵/۰۹/۲۱
0

بیماری های خفیف روانی که مزمن هستند و اکثر اوقات باعث ازردگی شخص میشن مثل افسردگی و اضطراب و استرس و .....

----

۰۴:۰۹ ۱۳۹۵/۰۹/۱۸
0

یعنی روان خودشون رو رنج میدن. چیزهایی مثل وسواس فکری، ناامیدی، سرزنش خود از اینجور چیزا احتمالا باید باشه

۰۳:۱۱ ۱۳۹۴/۱۱/۲۲
0

روان رنجوری یعنی چه؟

لیزا هرتسُک

ترجمه مصطفی زالی

گردآوری و تدوین لارنس ام. هینمن

ترجمه میثم غلامی و همکاران

امیلی تامس

ترجمه ایمان خدافرد

سافی باکال

ترجمه مینا مزرعه فراهانی

لیا اوپی

ترجمه علیرضا شفیعی نسب

دیوید گرِیبر

ترجمه علیرضا شفیعی نسب

جو موران

ترجمه علیرضا شفیعی نسب

لی برِیوِر

ترجمه مهدی کیانی

آلبرتو منگوئل

ترجمه عرفان قادری

گروهی از نویسندگان

ترجمه به سرپرستی حامد قدیری و هومن محمدقربانیان

d

خرید اشتراک چهار شمارۀ مجلۀ ترجمان

تخفیف+ارسال رایگان+چهار کتاب الکترونیک رایگان (کلیک کنید)

آیا می خواهید از جدیدترین مطالب ترجمان آگاه شوید؟

بله فعلا خیر 0