مجموعه یادداشتهایی دربارۀ سکوت
بوقهای ممتد، موسیقیهای دائمی، حرفهای تمامنشدنی دیگران. گاهی در انتهای روز، صداهایی کاملاً بیربط به یکدیگر در سرمان میپیچند و خسته و خستهترمان میکنند. در هیچ کجای تاریخ، سکوت اینقدر نایاب نبوده. اما برخی بررسیها نشان میدهند در داخل جمجمه، عملاً چیزی به نام سکوت وجود ندارد. وقتی صدایی نباشد، مغز خودش صدایی درونی ایجاد میکند یا به تپش قلب و رفتوآمد نفس گوش میکند. پس چگونه با ناممکنبودنِ سکوت میتوان آرامش داشت؟
3 دقیقه
♦ برای مطالعۀ هر یک از مطالب پرونده، بر روی تیتر آنها کلیک کنید.
• سکوت چیست؟ کشف دوبارۀ چیزها
در عصر فناوریهای دیجیتال، سکوتِ ارزشمندِ درونیمان را از آسانتر از همیشه از دست میدهیم
آنها که همدم کوهها و دشتهایند، گاهی هنگام قدم زدن در طبیعت، ناگهان سرشار از آن احساسِ ازدسترفتۀ دنیای امروز میشوند: سکوت ژرف جهان. سکوتی قدرتمندتر از هیاهوهای شبکههای اجتماعی و ماندگارتر از همۀ سلفیهایی که لحظه لحظۀ زندگیمان را ثبت میکنند. دعوتی به درنگ دربارۀ خودمان و دنیایمان. ارلینک کاگه، نویسندۀ نروژی، معتقد است امروز، بیش از همیشه، به چنین سکوتی نیاز داریم، زیرا فناوری دیگر هیچ جای خالیای در زندگیمان باقی نگذاشته است.
• سکوت جهانی است ناشناخته
برخلاف باور عامه، آرامش و سکوت، هیاهویی تمامعیار در ذهن ایجاد میکند
در دنیای پرهیاهوی ما، سکوت متاعی گرانقیمت و کمیاب است. دلمان میخواهد در دشتی ساکت، آرام بگیریم و به آسمان خیره شویم، بدون آنکه صدایی مهارناپذیر خلوتمان را به هم بزند. اما این حس ظریف و خوشایند، برای چند دانشمندِ عصبشناس به پدیدهای پیچیده و ناشناخته تبدیل شد: سکوت با ذهن ما چه میکند؟ به چه کارمان میآید و چگونه باید آن را فهمید؟
• کافههای سکوت
کافههای سکوت ژاپنیهای تنها و در جستوجوی آرامش را بهسوی خود میکشند.
وقتی آدمهای کتابخوان میبینند کس دیگری میخواهد یکی از کتابهایی که تأثیر زیادی روی آنها گذاشته را شروع کند، معمولاً با حالتی حسرتزده به او میگویند: «خوشبهحالت که برای بار اول آن را میخوانی». بااینحال، چنین نیست که اگر دوباره سراغ کتابهای محبوبمان برویم، از خواندنشان لذتی نبریم. ناتالی جنر، نویسندهای که عادت دارد کتابهای مورد علاقهاش را دوباره و دوباره بخواند، میگوید وقتی سراغ کتابهای قدیمیمان میرویم، دیگر اتفاقات برایمان مهم نیست، چرا که دنبال چیزهای دیگری میگردیم.
• در ساکتترین اتاق جهان میتوان صدایی شنید
بسیاری از مردم در جستوجوی سکوتاند، اما شاید چنین چیزی اصلاً وجود نداشته باشد
با بیستهزار ورقۀ فایبرگلاس میشود اتاقی ساخت که ساکتترین نقطۀ جهان باشد، جایی که هیچ صدایی در آن منعکس نشود. تجربۀ این اتاق همه را وسوسه میکند، اما جان کیج که صبحوشبش را با صدای سازهای موسیقی میگذراند طور دیگری نگاه میکند: «امکان ندارد در جایی سکوت را پیدا کنید. حتی در ساکتترین اتاق هم صدای جریان خون و سیستم عصبی به گوشتان خواهد خورد». گرچه حرف کیج بیراه نیست، اما در «اتاق بیپژواک» میتوان صدایی شنید که حتی گوشِ کیج هم آن را نشنیده است.
• بهترین موسیقی برای کار سکوت است
در انجام کارهای فکری هر چیزی جز سکوتْ به عملکرد افراد آسیب میزند
تحقیقات نشان میدهد که بهترین چیز برای گوش دادن، مخصوصاً برای اغلب کارمندان و کسانی که کار فکری میکنند این است که چیزی گوش ندهند. وقتی که سکوت و موسیقی، در تقابل با هم قرار میگیرند، آشکار میشود که انسانها در سکوت بهتر کار میکنند. پس اگر گوش دادن به موسیقی، حین انجام کار، اینقدر بد است، چرا بسیاری از ما چنین کاری میکنیم؟
سازمان ملل میگوید ۱۴ سال طول میکشد تا مهمات منفجرنشدۀ غزه پاکسازی شود
روزگاری فقط بدنسازان حرفهای خودشان را با هورمون باد میکردند، حالا بسیاری از نوجوانان چنین میکنند
همهچیز در فضای آنلاین بهشکل عجیب و غریبی جنسی شده است