تصادفی نیست که بزرگترین مشکلات و فرصتهای جهانِ امروز بیشتر در همان منطقۀ قدیمیِ جادۀ ابریشم متمرکز است. وقتی با نگاه به مرکزیت جادۀ ابریشم به دنیا بنگریم، روایت آشنا از تاریخ دچار تزلزل میشود. نیازی نیست برای درک جهان به دنیای غرب و شرق خیره شویم؛ بلکه بهترین راه برای درک جهانِ امروز نگاه مجدد به همان جادۀ ابریشم قدیم است. یک استاد دانشگاه آکسفورد با کتاب شاهکارش بار دیگر جادۀ ابریشم را به مرکز جهان تبدیل کرده است.
آنچه در این نوبت گوش میکنید نسخهٔ صوتی نوشتاری است از پیتر فرانکوپان که پیش از این با عنوانِ «جادۀ ابریشم بار دیگر مرکز جهان شده است»، منتشر شده است. نوشتار این نسخه صوتی در اینجا بخوانید.
جادۀ ابریشم در واقع حکم سیستم عصبیِ مرکزیِ جهان را دارد و افراد و مکانهای بسیار دوردست را به هم متصل میکند. این شبکهها را نمیتوان با چشمان غیرمسلح دید؛ درست مانند شبکۀ عصبی و شریانات خونی بدن که زیر پوست انسان مخفی شدهاند. درک درست از راه ابریشم و شبکههای متصل به آن میتواند در تصحیح دریافت ما از وقایع تاریخی و بسیاری موضوعات دیگر مؤثر باشد. دریافتنِ نقش منطقۀ آسیای مرکزی به بهبود برنامههای توسعه، نهتنها در آسیا، بلکه در اروپا، امریکا و افریقا نیز کمک خواهد کرد. این نوع نگاه میتواند به ما کمک کند تا الگوها و روابطی را بفهمیم که درک آنها تنها با نگاه به اروپا و امریکای شمالی هرگز میسر نخواهد شد.
فایل صوتی نوشتار «جادۀ ابریشم بار دیگر مرکز جهان شده است» را گوش کنید.
تاریخ رسانههای جمعی راهحلهایی پیش پای ما میگذارد
آیا واقعاً به بازیهای ویدئویی «معتاد» میشویم؟
چه شد که تریاک به سلاح امپراتوریها علیه یکدیگر بدل شد؟
ما قبل از آنکه بتوانیم غذا بخوریم، خوردن پلاستیک را شروع میکنیم