آیا با رئیسجمهور شدنِ ترامپ، آنگونه که مخالفان او میگویند، دوران ایالات متحدۀ آمریکا به پایان خواهد رسید؟
فردا نتیجۀ انتخابات ریاستجمهوری آمریکا روشن میشود، انتخاباتی آخرالزمانی که هر روز پردۀ جدیدی از عجایب خود را نشان میداد. اما بیشک، ستارۀ این انتخابات ترامپ است، چه ببرد و چه ببازد. میلیاردر موطلایی که «چشمک» میزند و هرچه برای جهانِ ما ارزش محسوب میشود به مسخره میگیرد؛ وقیح، موفق و جاهطلب. ترامپ مهمترین مسئلۀ ذهنی جهان در ماههای اخیر بوده است، آخر او «خوشبختی را اختراع کرده است».
5 دقیقه
چرا ترامپ درنهایت شکست خواهد خورد؟
مطبوعات پدیدۀ ترامپ را حاصل عدم مقبولیتِ سردمداران سیاسی دانستهاند
مریلین رابینسن، جستارنویس و برندۀ جایزۀ ادبی پولیتزر و مدال ملی علوم انسانی، از لحاظ مشی و جایگاه حزب جمهوریخواه و باتوجه به پیامدهای عملکرد سیاستمداران امریکا ترامپ را تحلیل کرده است. او علت عمیقتر شدن اختلافات در جامعه را ترس و اضطرابی میداند که رسانههای مهم و سیاستمدارنِ همپیمانشان در میان مردم میپراکنند.
چامسکی: ترامپ صدای ناقوس مرگ است
گفتوگوی گاردین با نوام چامسکی بهبهانۀ حضورش در مستند «شکاف»
نوام چامسکی، فیلسوف امریکایی، اخیراً در مستند انگلیسیِ «شکاف» حضور پیدا کرده است. لئو بندیکتوس از گاردین، به این بهانه با او درموارد زیر به گفتوگو نشسته است: چرا جداشدنِ بریتانیا از اتحادیۀ اروپا مهم نیست، چرا انکارِ تغییراتِ آبوهوایی توسط ترامپ فاجعهبار است و چرا انقلاب سادهتر از آن است که فکرش را میکنیم؟
آیا ما رهبران قدرتمند میخواهیم؟
اواخر امسال میفهمیم چارچوبی که بنیانگذاران آمریکا برای قدرت بنا کردند، چقدر تابآور است
میل به اقتدارگرایی در حال گسترش است: پوتین، اردوغان و اخیراً برخی نگراناند ترامپ «موسولینی امریکا» شود. جوزف نای میگوید بنیانگذاران امریکا میدانستند که رهبران یا پیروانشان فرشته نیستند و به همین دلیل میگفتند چارچوبی نهادی برای محدودکردن قدرت لازم است. اواخر امسال میفهمیم این چارچوب واقعاً چقدر تابآور است.
سندل: ترامپ و برکسیتها از شکست نخبگان قدرت میگیرند
تحلیلی از جنبشهای پوپولیستی در اروپا و ترامپ در ایالاتمتحدۀ امریکا
بریتانیا جامعهای راکد به نظر میرسد؛ اما گویی در آستانۀ انفجار است. سال ۲۰۱۴ رفراندوم اسکاتلند برگزار شد. حالا خبر رفراندوم جدایی بریتانیا از اتحادیۀ اروپا و نتیجۀ آن به شوک خبریِ این روزها بدل شده است. چرا بریتانیاییها چنین ناراضیاند؟ چه نیروهایی مطالبات برکسیتها را تعیین میکنند؟
اگر ترامپ رئیسجمهور شود، از دست قانون چه کاری برخواهد آمد؟
قوانین ایالات متحده، گوشههای نانوشتهای دارد که رؤسای جمهور از آن به نفع خود بهره میبرند
ترامپ در کمپینهای تبلیغاتی خود به مطبوعات میتازد و به نمایندگان سنا فحاشی میکند. حامیان او، در پاسخ به نگرانی منتقدان اطمینان میدهند که قانون اساسی، کنگره و سنتهای سیاسی آمریکا او را مهار میکند. اما اگر ترامپ پیروز شود، این محدودیتها عملاً چه معنایی خواهند داشت؟
چرا میلیونها نفر از مردم عادی آمریکا از ترامپ حمایت میکنند؟
بزرگترین رازِ کنونی امریکا انگیزۀ هواداران ترامپ است
تقریباً هر روز ماجراهایی عجیب از حماقت رأیدهندگان به ترامپ، منتشر میشود. از نظر تحلیلگران او فردی نژادپرست است؛ پس قاعدتاً باید محرکِ پایگاه هوادارانش، نژادپرستی باشد. اما توماس فرانک، نشان میدهد که مسئلۀ «مهاجرت» از نظر رأیدهندگان به ترامپ در درجۀ سوم اهمیت قرار دارد. پس انگیزۀ اصلی هواداران ترامپ چیست؟
دلیل پیروزی ترامپ مرگ آمریکای سفیدپوست است
اقبال مردم به ترامپ منبعث از احساس ترس و خشم است
سیاستمدارانِ آمریکایی از افزایش میزان محبوبیت ترامپ متحیر شدهاند. میلیونر لافزن و عوامفریبْ برندۀ آراء سه ایالت از چهار ایالت مهم شده است و در نظرسنجیهای سراسر کشور پیشتاز است. نوآم چامسکی میگوید بخشی از اقبال مردم به ترامپ عمیقاً منبعث از احساس ترس و خشم است؛ احساساتی که بطور بالقوه کشنده هستند.
مارتا نوسبام: امریکاییها عاشق تلافیکردن هستند
مردم خشمگین میشوند چرا که گمان میکنند خشم آنها را از درماندگی میرهاند
چرخهٔ انتخاباتِ امریکا مملو از عصبانیت است. ترامپ هوادارانش را به خشونت تشویق میکند و توهین قسمتی ثابت از تبلیغات انتخاباتی اوست. مارتا نوسبامِ فیلسوف به بسط چارچوبی نو برای تفکر دربارهٔ پیدایش ترامپ پرداخته است. او در کتاب جدیدش به بررسی خشم در روابط شخصی، سیاست و تعاملات روزانه میپردازد.
همۀ سیاستمدارها دروغ میگویند، برخی بیشتر
آیا راستیآزمایی کاری علمی است یا صرفاً حقایق واضح را نشان میدهد؟
هوادارن همیشه نامزد انتخاباتی طرف مقابل را متهم به دروغگویی میکنند. کاندیداها نیز با وعدههای عجیبوغریب شور مضاعفی در کمپین انتخاباتیشان میاندازند. انجی اولان، راستیآزمای سیاسی، از تجربهاش در راستیآزمایی اظهارات نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و همچنین نقایص و پیشرفتهای این حرفه میگوید.
از جاذبۀ ناسیونالیسم چیزی کاسته نشده است
در عصری جهانیشده، حتی کشوری بهبزرگی امریکا ممکن است احساس کوچکی کند
ناسیونالیسم بازگشته است و با خود حیرت آورده است. تحلیلگران میپرسند که این رفتارهای نامعقول در «جهانِ جهانیشده» چه توضیحی دارد. آیا برکسیتها نمیفهمند که ناسیونالیسم دیوانهوار است؟ هواداران ترامپ چطور؟ برای فهمِ ناسیونالیسم باید به کتاب بندیکت اندرسون، که چندی پیش به فارسی ترجمه شد، برگردیم: جماعتهای تصوری.
دیوار امنیتی لازم ندارید؟
کمپانی اسرائیلی که نوار غزه را حصارکشی کرده، به دیوارِ مکزیکِ ترامپ چشم دوخته است
مگال نام یک کمپانیِ اسرائیلی است که تخصص آن در زمینۀ ساخت و تأمین تجهیزاتِ لازم برای دیوارهای امنیتی است و ساختِ دیوار حائل بینِ نوار غزه و سرزمینهای اشغالی را به عهده داشته است. به یمنِ بحرانهای فراگیر این دوره، کسبوکار این کمپانی رونق یافته است و آیندۀ روشنی نیز در پیش است. آخر بعید نیست ترامپ رئیسجمهور شود.
کنوانسیون نسلکشی گویا طوری طراحی شده است که فقط هولوکاست را مصداق این جنایت بداند
آمریکا بعد از یازده سپتامبر خط قرمزی را شکست که دنیا را به جای متفاوتی تبدیل کرد
چطور جامعۀ اسرائیل با جنایتهای ارتش خود در غزه و لبنان کنار میآید؟
تمجید آشکار از دیکتاتورها مشخصۀ اصلی راستگرایان آمریکاست