دستچینی متنوع از بهترین مطالب منتشرشده در سال ۱۳۹۵
آنچه میخوانید: آیا حقوق رشتهای خستهکننده است؟، مجازات در عدالت کیفریِ مدرن چه جایگاهی دارد؟، در زندانهای دنیا چه میگذرد؟، کودکسرباز؛ قربانی یا سلحشور، آیا بزرگسالی سن مشخصی دارد؟، عالیجناب پازنر، هیولای حقوقدان، حقوق بشر بدون تکالیفْ شکست میخورد، سقراط چگونه شهروندی بود؟، دانشجویان حقوق برای موفقیت به چه مهارتهایی نیاز دارند؟ و وقتی قانونْ دیگر معادل عدالت نیست.
4 دقیقه
آیا حقوق رشتهای خستهکننده است؟
مطالعات حقوقی هماهنگ با نیازهای اجتماعی توسعه پیدا میکنند
اغلب، حقوق را رشتهای کسلکننده میدانند، اما گری اسلپر، حقوقدان بریتانیایی، معتقد است این رشته بهطرز خیرهکنندهای پویاست و شامل موضوعات متنوع و مهیج است. اسلپر پروندههای حقوقی را سرشار از درامهای انسانیِ جالب و غیرعادی میداند که خواندن آنها بههیچوجه خستهکننده نیست.
مجازات در عدالت کیفریِ مدرن چه جایگاهی دارد؟
نوع بشرْ گونهای تنبیهگر است زیرا موجودی اجتماعی است
کیفردهی یا مجازات یکی از قدیمیترین نهادهای بشری است. یکی از رایجترین نظریات در حوزۀ فلسفۀ مجازاتْ نظریۀ تلافیجویی است. قائلین به نظریۀ تلافیجویی بر این باورند که انسانها باید مجازات شوند چون استحقاق آن را دارند. اما آیا این نظریه در نظام مدرن عدالت کیفری نیز همچنان مقبول است؟
در زندانهای دنیا چه میگذرد؟
مروری بر کتاب ملتهای دربند نوشتۀ بَز دریسینگر
بَز دریسینگر استاد دانشگاه نیویورک است. او رسالت خود را فراتر از دانشگاه میداند. او به میان زندانیان میآید، برای آنها کلاسهایی در سطح دانشگاه تشکیل میدهد و معتقد است برای زندانیها هر واژه قطرهای از آزادی است. کتاب اخیر دریسینگر، ملتهای دربند، گلچینی است از خاطرات بازدیدهایش از زندانهای جهان: از آفریقا گرفته تا تایلند و استرالیا.
کودکسرباز؛ قربانی یا سلحشور
اسطورههای ما سرشار از قهرمانان نوجوان است، اما رسانهها آنان را قربانیان جنگ میخوانند
اغلب ما٬ وقتی به کودکان سرباز فکر میکنیم، تصویر کودکی سیاهپوست به ذهنمان خطور میکند که او را ربودهاند و کاری کردهاند که وادار به ارتکاب جنایت شود. این دقیقاً همان تصویری است که سازمانهای بشردوست بینالمللی از این کودکان ارائه میکند. اما آیا اینْ همۀ حقیقت دربارۀ سربازکودکان است؟
آیا بزرگسالی سن مشخصی دارد؟
علم و رویۀ حقوقی دربارۀ تعیین حداقلِ سن مسئوليت كيفری بازاندیشی میکنند
ازجمله موضوعاتی كه در رابطه با نوجوانان و جوانان بزهكار مطرح میشود، تعیین حداقل سن مسئوليت كيفری است. يعنی از چه سنی میتوان فرد را دارای توانايی ادراكی دانست كه بتوان جرم ارتكابی توسط وی را به او منتسب كرد. تصمیمگیری در اين باره از موضوعات بحثبرانگیز در نظامهای كيفری دنياست.
عالیجناب پازنر، هیولای حقوقدان
پازنر پیشتاز تبدیلکردن ایدههای اقتصادی به زبان میانجی در حیات فکری حوزۀ علم حقوق بوده است
هر از گاهی، عوامل محیطی و طبیعی دست به دست هم میدهند و خصوصیاتی ویژه را در فردی درهممیآمیزند، مثل قاضی پازنر. در نیم قرنِ گذشته در حوزۀ علم حقوق هیچ شخصیتی بحثبرانگیزتر از پازنر وجود نداشته است. ویلیام دومنرسکی، میکوشد تصویری بینقص از پازنر ارائه کند.
حقوق بشر بدون تکالیفْ شکست میخورد
اولین گام برای ایجاد تعادل مدنی احیای گفتمان تکالیف بشر است
درحالیکه توجهات زیادی صَرف تاریخچۀ حقها شده است، هیچکس هیچ تلاشی نکرده تا چیزی دربارۀ تاریخچۀ تکالیف بشر بنویسد. بیتردید، تاریخچۀ تکالیف نقطۀ آغازین ارزشمندی برای شروع بحث از تکالیف در جهان امروز است. نوشتاری از ساموئل موین استاد حقوق و تاریخ دانشگاه هاروارد.
سقراط چگونه شهروندی بود؟
در فهم متعارف، سقراط را شهید آزادی بیان میدانند، اما او حکم مرگ خویش را بهدلیلی دیگر پذیرفت
پس از حدود ۲۴۰۰ سال هنوز بهخوبی روشن نیست که چرا آتنیها سقراط را گناهکار تشخیص دادند. جوزایا اوبر، استاد دانشگاه استنفورد، میگوید محاکمۀ سقراط به پرسشهایی دربارۀ تعهد و وظیفۀ شهروندی برمیگردد. برای فهم محاکمۀ سقراط بهناگزیر باید به سیاست نگاه کرد، اما به شیوهای سنجیدهتر.
دانشجویان حقوق برای موفقیت به چه مهارتهایی نیاز دارند؟
زندگی دانشجویان حقوق بیرون از کلاس درس
برای بسیاری از دانشجویان حقوق، مسابقات شبیهسازی جلسۀ دادگاه اولین فرصت برای تمرین استدلال درمورد یک پروندۀ قضایی است. شرکت در دادگاه تمرینی مهارتیتخصصی است که طی آن هر گروه تلاش میکند قاضی را مجاب کند بهنفع آنها رأی دهد. اما علاوهبراین دانشجویان حقوق برای موفقیت به چه مهارتهای دیگری نیاز دارند؟
وقتی قانونْ دیگر معادل عدالت نیست
مصاحبۀ برَد اِوانز با گایاتری چاکراورتی اِسپیواک
وقتی گروههای مسلط، دستهای از مردم را «پست» میشمارند، تلاش میکنند که ثابت کنند این مردم نمیتوانند معقول فکر کنند. بدینطریق فرادستان با گرفتن قوۀ فکر از فرودستان، موقعیتِ سرکوب را نهادینه میکنند. گایاتری اسپیواک، متفکر هندی، میگوید این شیوهای از خشونتِ فکری است که باید با آن مبارزه کرد، مبارزهای که او سالهاست در دفاع از اقشار محروم خود را در آن درگیر کرده است.
تمجید آشکار از دیکتاتورها مشخصۀ اصلی راستگرایان آمریکاست
توسیدید، تاریخنگار باستانی، به منبع الهامی برای فهم وقایع سیاسی امروز تبدیل شده است
انجیلیها یکبار دونالد ترامپ را به قدرت رساندند، آیا باز هم میتوانند چنین کنند؟
بودجۀ تحقیقات زبانشناختی چامسکی را ارتش آمریکا تأمین میکرد. آیا این حقیقت کنشگری سیاسی او را بیارزش میکند؟