دو تحقیق جدید نشان میدهد چهرۀ انسانها برای کسانی که پول بیشتری دارند، جذابیت کمتری دارد
در درددلهای روزمره، به احتمال زیاد از دوست و آشنایی شنیدهایم که فلان شخص «از وقتی پولدار شده، دیگه ما را نمیشناسه». این نتیجهگیری که از اعماق حکمت عامیانه بیرون آمده است، چندان بیراه نیست. تحقیقات جدیدی که در حوزۀ روانشناسی انجام شدهاند، نشان میدهند چهرۀ دیگران، برای کسانی که خود را پولدار میدانند، در مقایسه با فقیرترها، جذابیت کمتری دارد. در واقع، توجه پولدارها به شکل نظاممند به دیگر انسانها و مشکلاتشان کمتر است.
Rich People Are Oblivious to Other People's Problems, According to a New Study
3 دقیقه
سامی نیکالس، اسکوئر — هرکس در فیسبوک شاهد بحثی احمقانه بوده باشد میداند که هرقدر جیبتان پر پولتر باشد احتمالاً کمتر میتوانید میزان رفاه خودتان را درک کنید. اما، براساس تحقیقی که بهتازگی در مجلۀ سایکولوژیکال ساینس۱ چاپ شده است، مشکلْ عمیقتر از این است، تاحدیکه میتوان گفت اصلاً افراد پولدار به دیگران یا مشکلاتشان توجهی نمیکنند.
روانشناسان دانشگاه نیویورکْ نظریۀ «اهمیت انگیزشیِ»۲ دیگر انسانها را بررسی کردهاند، نظریهای که میگوید ما به چیزهایی توجه میکنیم که برایمان ارزشمندتر به نظر بیایند. این ارزش نیز اغلب از دو راهِ تهدید و پاداش مشخص میشود.
برای انجام این تحقیق، شصتویک نفر در منطقهای از شهر منهتن، درحالیکه عینک گوگل زده بودند، راه رفتند. این شاید تنها باری بود که عینک گوگل حقیقتاً استفادۀ واقعی داشت! محققان از شرکتکنندگان خواستند طبقۀ اجتماعیشان را تعیین کنند. آنهایی که خودشان را پولدار میدانستند، در مقایسه با کسانی که خودشان را از طبقات اجتماعی پایینتری میدانستند، کمتر به دیگران نگاه میکردند. وقتی هم که شرکتکنندگان را به نگاهکردن به عکسهایی از «تصاویر خیابانی گوگل» ملزم کردند و نگاهکردنِ آنها به دیگران را تحلیل کردند، نتایج همچنان یکسان بود.
محققان دانشگاه نیویورکْ آزمایش جداگانهای انجام دادند تا تحلیل کنند که آیا میزان نگاهکردن شرکتکنندگانشان به دیگر انسانها آگاهانه بوده است یا غیرارادی؟
در این تحقیق، دو مجموعه عکس ششتایی، شامل یک چهره و پنج شیء بیجان، به شرکتکنندگان نشان میدادند که پنج عکسْ مشابه و یکی متفاوت بود. مجموعۀ یک و دو پیدرپی در فواصل زمانیِ ثابت روی صفحۀ نمایشگر میآمد تا آنکه شرکتکننده با فشردن یک دکمه مشخص کند که آیا تفاوتی بین دو مجموعه میبیند یا خیر. انسانهایی که خودشان را کمتر پولدار میدانستند در تشخیص تغییرِ چهرهها سریعتر از کسانی عمل میکردند که پولدار بودند. این بهاعتقاد محققان بهمعنای این است که صورتها «اهمیت انگیزشی» بیشتری برای کسانی دارد که پول کمتری دارند.
پس همانطور که میدانید، جهان افتضاح است.
پینوشتها:
• این مطلب را سامی نیکالس نوشته است و در تاریخ ۲۹ اکتبر ۲۰۱۶ با عنوان «Rich People Are Oblivious to Other People’s Problems, According to a New Study» در وبسایت اسکوئر منتشر شده است. وبسایت ترجمان در تاریخ ۱۴ فروردین ۱۳۹۶ این مطلب را با عنوان «پولدارها به بقیۀ آدمها «نگاه» نمیکنند» و با ترجمۀ نجمه رمضانی منتشر کرده است.
•• سامی نیکالس (Sammy Nickalls) نویسنده و ویراستار وبسایت اَدویک است.
[۱] Psychological Science
[۲] motivational relevance
راستافراطی: جستوجویی تباه در جهانی ویرانشده
فرقهها از تنهایی بیرونمان میآورند و تنهاترمان میکنند
تاریخ مطالعات فقر و نابرابری در قرن گذشته با تلاشهای این اقتصاددان بریتانیایی درهمآمیخته است
کالاهایی که در فروشگاه چیده میشود ممکن است محصول کار کودکان یا بیگاری کارگران باشد