یادداشتهایی دربارۀ فرهنگ سلبریتی
این روزها که سلبریتیها زندگیمان را پر کردهاند، دائم این فکر به سرمان میزند که شاید آنها از سیارهای دیگر آمده باشند. در پروندۀ «از گیلگمش تا لیدی گاگا»، پرسیدهایم که چگونه سلبریتیها چنین اهمیتی در جامعه پیدا کردند و سرنوشت جامعه با سلبریتیها چگونه رقم خواهد خورد. در این پرونده تلاش کردیم فارغ از هیاهوها و حواشیِ مرسوم دربارۀ این پدیده، مجموعه جستارهایی دربارۀ فرهنگ سلبریتی گردآوری کنیم که بهجای ستایش یا نکوهش سلبریتیها، تصویر شفافتری از این پدیدۀ اجتماعی پیش رویمان بگذارند.
7 دقیقه
♦ برای مطالعۀ هر یک از مطالب، بر روی تیتر آنها کلیک کنید.
سرمقالۀ یازدهمین شمارۀ فصلنامۀ ترجمان
• آیا در دنیای آدمهای مشهور شایستهسالاری حکمفرماست؟
• کیم کارداشیان: محبوبترین منفور جهان، نوشتۀ بنجامین والاس
آیا صنعت مد بالاخره کارداشیان را به دنیای خود راه خواهد داد؟
• سلبریتیها به چه درد میخورند، نوشتۀ یموتی کالفیلد
فرهنگ شهرت چیزی فراتر از علاقه به آدمهای مشهور است؛ نمایش انتظارات اجتماعی و واقعیتهای اقتصادی
• آیا سلبریتیشدن نویسندگان ادبی را از اعتبار میاندازد؟، نوشتۀ شیوان لیونز
مؤلف مرده است، اما نویسندگان ادبی نمیخواهند به این زودیها بمیرند
• شاید سلبریتیها زندگیتان را پر کرده باشند، ولی دوستتان نیستند، نوشتۀ جورج مونبیو
ناتوانی ما در فهم رابطۀ میان شهرت و شرکتهای عظیمْ ظهور ترامپ را ناگزیر کرد
• دور نگهداشتن سلبریتیها از سیاست یکی از وظایف شهروندی ماست، نوشتۀ جورج مونبیو
رسانه با فروکاستن سیاست به دلمشغولیِ سلبریتیها ما را گمراه و سردرگم میکند
• از لبخند ژاکلین کندی تا مشت مارلون براندو: مصاحبهای با مشهورترین پاپاراتزوی تاریخ، نوشتۀ رون گاللا — اختصاصی فصلنامه
رون گاللا پنجاه سال از مشهورترین سلبریتیها عکس گرفته است. اما دیگر خود را پاپاراتزی نمینامد
• خدایانی که اهلی شدند، نوشتۀ لوئیس لفهام— اختصاصی فصلنامه
سلبرتیها پادشاهانی یک روزهاند که شامگاه آنها را در پیشگاه معبد شهرت سر میبریم
• سلبریتیها جلودار مدرنیتهاند، اما بیشتر به اقوام برهنۀ وحشی شباهت دارند، نوشتۀ جفری الکساندر — اختصاصی فصلنامه
چه سلبرتیها را مبتذل بدانیم، چه زیبایی آنها را ستایش کنیم، نمیتوانیم اهمیت آنها را نادیده بگیریم
• معرفی مطالب پروندۀ از گیلگمش تا لیدی گاگا
جفری الکساندر، جامعهشناس مطرح آمریکایی، در مقالۀ خود، با جعل مفهوم «سلبریتیشمایل» به وجوه دینی و آیینی فرهنگِ سلبریتی میپردازد و معتقد است باید از تحلیلِ آنها بهمنزلۀ پدیدارهایی تصنعی یا دروغین دست بکشیم و بپذیریم که آنها «واقعی»اند. لوییس لفهام، روزنامهنگار و نویسندۀ آمریکایی که در زمان مرگ پرنسس دایانا سردبیر مجلۀ هارپرز بود، در جنجالِ عمومی برآمده از این اتفاق، مقالهای دربارۀ پرنسس دایانا نوشت که همچنان در تاریخِ تحلیل فرهنگ سلبریتی به یاد مانده است. «خدایانی که اهلی شدهاند» نسخهای خلاصهشده از آن مطلب است. «آیا سلبریتیشدن نویسندگان ادبی را از اعتبار میاندازد؟» مطلبی است که پدیدۀ سلبریتی را بیرون از دایرۀ آشنای بازیگران و ورزشکاران، یعنی در میان نویسندگان، بررسی کرده است. «از لبخند ژاکلین کندی تا مشت مارلون براندو» مصاحبهای مفصل با مشهورترین پاپاراتزی تاریخ، یعنی رون گاللا، است. «کیم کارداشیان: منفورترین محبوب جهان» گزارشی است از رابطۀ کارداشیان با دنیای مد. برخلاف تصور ما، این رابطه اصلاً ساده نیست و درواقع هنوز کارداشیان نتوانسته است در آن جایی داشته باشد. «سلبریتیها به چه درد میخورند؟» از تیموتی کالفیلد و «شاید سلبریتیها زندگیتان را پر کرده باشند، اما دوستتان نیستند» از جورج مونبیو دو مطلب انتقادی دربارۀ فرهنگ سلبریتیاند و نهایتاً «سلبریتیها چگونه در سیاست پیروز شدند»، نگاهی دوباره به چالشِ قدیمی دموکراسی انداخته است: آیا هر کس پرطرفدارتر باشد صلاحیت بیشتری هم برای حکومتکردن دارد؟
•••
پروندۀ «از گیلگمش تا لیدی گاگا» اولین بار در یازدهمین شمارۀ فصلنامۀ ترجمان منتشر شده است و شامل هشت مطلب میشود. پنج مطلب را اکنون میتوانید دریافت کنید؛ برای مطالعۀ هرکدام کافی است روی عنوان آن کلیک کنید. سه عنوان از مطالب این پرونده نیز فقط با خرید فصلنامۀ ترجمان قابل دریافت است. هر شماره از فصلنامه علاوهبر پروندۀ ویژه شامل مطالب متنوع دیگری نیز میشود. گزینش این مطالب به نحوی است که اختصاص به زمان خاصی نداشته باشد و همچنان پس از چندسال ارزش مطالعه داشته باشد. برای خرید نسخۀ کاغذی این فصلنامه، به فروشگاه اینترنتی ترجمان مراجعه کنید. آنجا میتوانید فهرست کامل عناوین هر شماره را ببینید و فصلنامهها را بهصورت تکی یا دورۀ کامل، همراه با تخفیف،خریداری کنید.
► برای خرید یا مشاهدۀ محصولات روی هر کدام از لینکهای زیر کلیک کنید:
• خرید یازدهمین شمارۀ فصلنامۀ ترجمان
• خرید دورۀ کامل فصلنامۀ ترجمان، شماره ۱ تا ۲۲
• مشاهده و دریافت فهرست یازدهمین شمارۀ فصلنامۀ ترجمان
• مشاهدۀ و خریداری سایر محصولات انتشارات ترجمان
فصلنامۀ ترجمان چیست، چه محتوایی دارد، و چرا بهتر است اشتراک سالانۀ آن را بخرید؟
فصلنامۀ ترجمان شامل ترجمۀ تازهترین حرفهای دنیای علم و فلسفه، تاریخ و سیاست، اقتصاد و جامعه و ادبیات و هنر است که از بیش از ۱۰۰ منبع معتبر و بهروز انتخاب میشوند. مجلات و وبسایتهایی نظیر نیویورک تایمز، گاردین، آتلانتیک و نیویورکر در زمرۀ این منابعاند. مطالب فصلنامه در ۴ بخش نوشتار، گفتوگو، بررسی کتاب، و پروندۀ ویژه قرار میگیرند. در پروندههای فصلنامۀ ترجمان تاکنون به موضوعاتی نظیر «اهمالکاری»، «تنهایی»، «مینیمالیسم»، «فقر و نابرابری»، «فرزندآوری» و نظایر آن پرداختهایم. مطالب ابتدا در فصلنامه منتشر میشوند و سپس بخشی از آنها بهمرور در شبکههای اجتماعی و سایت قرار میگیرند، بنابراین یکی از مزیتهای خرید فصلنامه دسترسی سریعتر به مطالب است.
فصلنامۀ ترجمان در کتابفروشیها، دکههای روزنامهفروشی و فروشگاه اینترنتی ترجمان بهصورت تک شماره به فروش میرسد اما شما میتوانید با خرید اشتراک سالانۀ فصلنامۀ ترجمان (شامل ۴ شماره)، علاوه بر بهرهمندی از تخفیف نقدی، از مزایای دیگری مانند ارسال رایگان، دریافت کتاب الکترونیک بهعنوان هدیه و دریافت کدهای تخفیف در طول سال برخوردار شوید. فصلنامه برای مشترکان زودتر از توزیع عمومی ارسال میشود و در صورتیکه فصلنامه آسیب ببیند بدون هیچ شرط یا هزینۀ اضافی آن را تعویض خواهیم کرد. ضمناً هر وقت بخواهید میتوانید اشتراکتان را لغو کنید و مابقی مبلغ پرداختی را دریافت کنید.
قدردانی شاید حسی به جا مانده از دوران باستان باشد، وقتی همهچیز جادویی به نظر میرسید
سرگذشت افرادی که همهچیز را به یاد میآورند سؤالهای مهمی دربارۀ نقش فراموشی در شخصیت ما مطرح میکند
ابتذال توصیههای آنلاین: چرا همه چیز به یک قالب تکراری تبدیل شده است؟
اعتیاد معمولاً از چند عامل زیربنایی و نهفته ریشه میگیرد