بررسی کتاب «شاید از این هم خوشتان بیاید: سلیقه در عصر انتخاب بیپایان» نوشتۀ تام وندربیلت
آدمها گمان میکنند حال حاضر «آن نقطۀ عطفی است که خودشان را پیدا کردهاند و تا آخر عمر همینجور میمانند». حتی وقتی با نگاه به گذشته میبینیم سلیقهمان چقدر عوض شده است، گمان نمیکنیم که سلیقهمان در آینده هم باز همینقدر تغییر میکند. ازیکسو، تشنۀ تازگی هستیم ولی ازدیگرسو آشنایی را هم میپسندیم. باایناوصاف دربارۀ سلیقه فقط یک چیز قطعی است: عوض خواهد شد. تام وندربیلت در کتاب تحسین شدهاش در جستوجوی رمزوراز تغییر سلایق ماست.
2 دقیقه
دنبالِ مُد جدیدی هستم که قدیمی باشد
رازِ تغییر سلایق ما در چیست؟
زیمل میگوید در مُد چیز عجیبی وجود دارد. چون آدمها با پیروی از مُد میخواهند ثابت کنند که با دیگران فرق دارند، اما همزمان میخواهند نشان دهند که با دیگران فرقی ندارند. اما هرچه هست، مد نشانهای است از اینکه سلایق ما دائماً در حال تغییرند. اگر چنین است، پس چرا فکر میکنیم سلیقۀ امروزمان تا ابد بهترین خواهد ماند؟
شاید از این هم خوشتان بیاید
چه چیزی در عصر دیجیتال به ذائقههای ما شکل میدهد؟
چرا چیزهای موردعلاقهمان را دوست داریم؟ بعضی معتقدند که ترجیحهایشان در انتخابهایشان نمود مییابند و برخی دیگر برعکس فکر میکنند. درهرصورت، آنچه دوست دارند یا دوست ندارندْ برایشان واضح به نظر میرسد. اما درواقع مشکل اینجاست که معمولاً بهروشنی نمیدانیم که چه چیزی را دوست داریم. ذائقههای ما همانقدر برای ما ناشناختهاند که برای دیگران.
سلیقه در عصر گزینههای بیپایان
چگونه بین گزینههای مختلفْ خردمندانه انتخاب کنیم؟
تابهحال پیش آمده برای خریدِ کالایی به سایتی مراجعه کنید و بعد از خواندن نظرات سردرگمتر شوید؟ آیا شده در رستوران ندانید از میانِ آنهمه غذا کدامیک را انتخاب کنید؟ یا تابهحال شده چیزی را بخرید و بعد از مدتی با خود بگویید آن موقع چه فکری کردم که این را خریدم؟ این نوشتار، بر پایۀ مطالعات روانشناسی، راهحلهایی برای اینگونه موقعیتها ارائه میدهد.