پساز چند دهه پیشرفت، جهان در مبارزه با فقر با ناکامی مواجه شده است
بانک جهانی بهتازگی در گزارشی هشدار داده است که جنگها، بدهیها، بحران آبوهوایی و همهگیری باعث توقف روند مبارزه با فقر شدهاند. به گفتۀ این مؤسسه براساس روندهای فعلی، بهبود وضعیت زندگی برای نزدیک به ۷۰۰ میلیون نفری که در شرایط فقر شدید زندگی میکنند فعلاً امکانپذیر نخواهد بود. در شرایطی که ثروت یک درصد از ثروتمندان جهان از ۹۵ درصد جمعیت نابرخوردار سیاره بیشتر است، آیا ممکن است روزی فقر شدید ریشهکن شود؟
سردبیر بخش اقتصادی گاردین
Wars, debt, climate crisis and Covid have halted anti-poverty fight – World Bank
5 دقیقه
لری الیوت، گاردین— بانک جهانی بهتازگی در گزارشی هشدار داده است که جنگها، بدهیها، بحران آبوهوایی و همهگیری باعث توقف روند مبارزه با فقر شدهاند. به گفتۀ این مؤسسه که در واشنگتن مستقر است، براساس روندهای فعلی، بهبود وضعیت زندگی برای نزدیک به ۷۰۰ میلیون نفری که در شرایط فقر شدید و با کمتر از ۲.۱۵ دلار در روز زندگی میکنند بیش از سه دهه زمان خواهد برد.
این مؤسسه در گزارش موسوم به «فقر، رفاه و سیارۀ زمین»1، با اشاره به ناکامی سالیان اخیر در مقابله با فقر شدید، از ناممکنبودن تحقق هدف سازمان ملل برای پایاندادن به فقر شدید تا سال ۲۰۳۰ سخن گفته است. پیشاز این، نرخ فقر جهانی از ۳۸ درصد در سال ۱۹۹۰ به ۸.۵ درصد در سال ۲۰۲۴ کاهش یافته بود. امری که بیش از هرچیز به رشد سریع اقتصادی در کشور پرجمعیت چین مرتبط بوده است. اما این روند نزولی از سال ۲۰۱۹ متوقف شده و انتظار میرود با نرخ کندتری تا سال ۲۰۳۰ به ۷.۳ درصد برسد.
در این گزارش آمده است که فقر شدید در کشورهایی با رشد اقتصادی پایین و سطوح شکنندگی [اقتصادی] بالا متمرکز است، کشورهایی که بیشتر در جنوب صحرای آفریقا قرار دارند. اکسل ون تروتسنبورگ، مدیر ارشد بانک جهانی، دراینباره میگوید «پساز چندین دهه پیشرفت، جهان در مبارزه با فقر با ناکامی جدی مواجه شده است، امری که نتیجۀ چالشهای گوناگونی است، ازجمله رشد محدود اقتصادی، همهگیری جهانی، بحران بدهی، درگیریهای نظامی، شکنندگی اقتصادی و شوکهای اقلیمی». از دید او «در میان این بحرانهای همزمان، رویکرد کنونی دیگر کارساز نخواهد بود و اگر میخواهیم زندگی و معیشت مردم را واقعاً بهبود بخشیم و از سیاره محافظت کنیم، به الگوی تازه و اساساً متفاوتی نیاز داریم».
به نوشتۀ بانک جهانی، برای رسیدن به هدف بلندپروازانهتر، یعنی افزایش درآمد ساکنان زمین به بالای ۶.۸۵ دلار در روز، که آستانۀ فقر در کشورهای با درآمد بالاتر از متوسط به شمار میرود، به زمانی حتی بیش از یک سده نیاز است. مطابق معیارهای این مؤسسه، اقتصادهای با درآمد بالاتر از متوسط آنهایی هستند که سالانه میان ۴۴۶۶ تا ۱۳۸۴۵ دلار درآمد دارند و کشورهایی همچون آرژانتین، بوتسوانا و چین را در بر میگیرند. درحالحاضر، ۳.۵ میلیارد نفر، یعنی حدود نیمی از جمعیت جهان، با کمتر از ۶.۸۵ دلار در روز زندگی میکنند و بنابر گزارش بانک جهانی رشد جمعیت جهان از سال ۱۹۹۰ به معنای افزایش شمار افراد فقیر در این بازۀ زمانی است.
براساس این گزارش، باآنکه پیشرفت در سایر اهداف توسعه، ازجمله کاهش نابرابری، به چشم میخورد و ظرف دهۀ گذشته تعداد کشورهایی با شکاف بسیار زیاد میان طبقات غنی و فقیر از ۶۶ به ۴۹ مورد کاهش یافته، درصد مردمانی که در کشورهای با سطوح بالای نابرابری زندگی میکنند بدون تغییر در رقم ۲۲ درصد ثابت مانده است، کشورهایی که بهطور عمده در آمریکای لاتین، حوزۀ کارائیب و جنوب صحرای آفریقا قرار دارند.
مکس لاوسون، رئیس بخش سیاستگذاری نابرابری در مؤسسۀ آکسفام، دراینباره میگوید «در شرایطی که ثروت یک درصد از ثروتمندان جهان از ۹۵ درصد جمعیت نابرخوردار سیاره بیشتر است، تعجبی ندارد که پایاندادن به فقر یک قرن به طول بینجامد. ازاینرو، کاهش سریع و ریشهای نابرابری در همۀ کشورها باید اولویت اصلی بانک جهانی باشد». به گفتۀ او «ما با بانک جهانی موافقیم که میگوید مردم عادی در سراسر جهان با دههای ازدسترفته روبرو هستند، وضعیتی که به یک نسل آسیب رسانده است. در عین حال، ثروتمندترینها در جهان این دهه را بهترین دوران خود مییابند و این دو وضعیت کاملاً بههمپیوسته است».
به گزارش بانک جهانی، از هر پنج نفر در جهان یک نفر در طول زندگی با شوکهای آبوهوایی و تبعات شدید آن روبرو است. تقریباً همۀ کسانی که در معرض چنین رویدادهای اقلیمیایی هستند در جنوب صحرای آفریقا ساکناند و، بهسبب آسیب پذیری، کاهش رفاه و آسایش را در زندگی تجربه میکنند.
فصلنامۀ ترجمان چیست، چه محتوایی دارد، و چرا بهتر است اشتراک سالانۀ آن را بخرید؟
فصلنامۀ ترجمان شامل ترجمۀ تازهترین حرفهای دنیای علم و فلسفه، تاریخ و سیاست، اقتصاد و جامعه و ادبیات و هنر است که از بیش از ۱۰۰ منبع معتبر و بهروز انتخاب میشوند. مجلات و وبسایتهایی نظیر نیویورک تایمز، گاردین، آتلانتیک و نیویورکر در زمرۀ این منابعاند. مطالب فصلنامه در ۴ بخش نوشتار، گفتوگو، بررسی کتاب، و پروندۀ ویژه قرار میگیرند. در پروندههای فصلنامۀ ترجمان تاکنون به موضوعاتی نظیر «اهمالکاری»، «تنهایی»، «مینیمالیسم»، «فقر و نابرابری»، «فرزندآوری» و نظایر آن پرداختهایم. مطالب ابتدا در فصلنامه منتشر میشوند و سپس بخشی از آنها بهمرور در شبکههای اجتماعی و سایت قرار میگیرند، بنابراین یکی از مزیتهای خرید فصلنامه دسترسی سریعتر به مطالب است.
فصلنامۀ ترجمان در کتابفروشیها، دکههای روزنامهفروشی و فروشگاه اینترنتی ترجمان بهصورت تک شماره به فروش میرسد اما شما میتوانید با خرید اشتراک سالانۀ فصلنامۀ ترجمان (شامل ۴ شماره)، علاوه بر بهرهمندی از تخفیف نقدی، از مزایای دیگری مانند ارسال رایگان، دریافت کتاب الکترونیک بهعنوان هدیه و دریافت کدهای تخفیف در طول سال برخوردار شوید. فصلنامه برای مشترکان زودتر از توزیع عمومی ارسال میشود و در صورتیکه فصلنامه آسیب ببیند بدون هیچ شرط یا هزینۀ اضافی آن را تعویض خواهیم کرد. ضمناً هر وقت بخواهید میتوانید اشتراکتان را لغو کنید و مابقی مبلغ پرداختی را دریافت کنید.
این مطلب را لری الیوت نوشته و در تاریخ ۱۵ اکتبر ۲۰۲۴ با عنوان «Wars, debt, climate crisis and Covid have halted anti-poverty fight – World Bank» در وبسایت گاردین منتشر شده است و برای نخستینبار در تاریخ ۲۱ آذر ۱۴۰۳ با عنوان «آیا در شرایط فعلی فقر شدید ریشهکن خواهد شد؟» و با ترجمۀ علی حاتمیان در وبسایت ترجمان علوم انسانی منتشر شده است.
لری الیوت (Larry Elliott) سردبیر بخش اقتصادی گاردین است.
جوایز معتبر در حوزۀ اقتصاد بین چند مؤسسه متمرکز شدهاند، چرا؟
با پذیرش و درک بهتر شانس، میتوانیم در جریان زندگی همزیستی بهتری داشته باشیم
همه نگران اقتدارگرایی روبهشد راستگرایان در جهان سیاستاند، اما شاید خطر اصلی جای دیگری باشد