همراه با مدخل «شبکهسازی اجتماعی و اخلاق» دانشنامۀ فلسفۀ استنفورد و پروندهای برای کتاب «اینک روشنگری»
هشتمین شمارۀ فصلنامۀ ترجمان علوم انسانی، نوبت پاییز ۱۳۹۷، در ۳۶۰ صفحه منتشر شد. طبق قول و قرار قبلیمان، این شماره نیز پروندۀ نسبتاً مفصلی دارد و بهدنبال پاسخِ پرسشی دشوار میگردد: «چرا و چگونه شبکههای اجتماعی شیوههای بروز خشم را تغییر میدهند؟»، پرسشی که ناخودآگاه و تقریباً هر روز با آن مواجه میشویم و بیپاسخ رهایش میکنیم. در دیگر مطالب این شماره، نوشتارهایی خواهید خواند از دن آریلی، زیگمونت باومن، زینب توفکچی، جولین باگینی، مالی کراکت، جان گری، و استیون پینکر.
6 دقیقه
ترجمان — هشتمین شمارۀ فصلنامۀ ترجمان علوم انسانی، نوبت پاییز ۱۳۹۷، در ۳۶۰ صفحه منتشر شد. این شماره با همکاری «پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات» به چاپ رسیده و از امروز، در کتابفروشیهای سراسر کشور و روزنامهفروشیهای شهر تهران، بهقیمت ۲۰هزار تومان، به دست خوانندگان محترم خواهد رسید.
دو پروندۀ شمارۀ هشتم
موضوع پروندۀ اصلی این شماره چیست؟ در هشتمین شمارۀ فصلنامه، بهسراغ یکی از چالشهای اخلاقی و شایع دوره زمانهمان رفتهایم: پرخاش و خشم در شبکههای اجتماعی، اینکه چگونه شبکههای اجتماعی شیوۀ بروز خشم ما را تغییر میدهند و اساساً چرا این اتفاق میافتد. در این پرونده، تلاشمان بر این بوده که بهروزترین یافتههای حوزۀ «اخلاق فضای مجازی» را گردآوری کنیم. علاوهبراین، انسجام و یکپارچی مطالب پرونده، در کنار نو بودنِ ایدۀ تکتک آنها، مؤلفههای مهمی بودند که کوشیدیم از آنها غافل نشویم. باید گفت هشت مطلب از مطالب این پرونده تابهحال بر روی وبسایت قرار نگرفته و همچون پروندۀ «فردا هم روز خداست» بهطور اختصاصی برای فصلنامه تهیه شده است. از میان نه مطلب آن، میتوان به نوشتاری از مالی کراکت، روانشناس و عصبشناس برجستۀ دانشگاه ییل، اشاره کرد. کراکت، که در حوزۀ روانشناسیِ یادگیری و تصمیمگیری صاحبنظر است، در نوشتۀ «خشم اخلاقی در عصر دیجیتال» از پرسش و تجربۀ شخصیاش شروع میکند که چرا، همزمان با عضویت در این رسانهها، عصبانیت و خشمِ او روزبهروز شدت گرفت. وقتی دقیقتر نگاه میکنیم، پرسش او را پرسشِ خود خواهیم دانست، و نه صرفاً دغدغهای تفننی؛ یکی دیگر از نوشتارهای این مجموعه، برش مستقلی است از کتاب پس شما هم نزد عموم رسوا شدهاید، نوشتۀ جان رانسون. رانسون، در این فصل از کتاب خود، ماجرای شخصی به نام جاستین ساکو را تعریف میکند و میگوید چگونه، تنها در عرض چند ساعت و فقط با ۱۷۰ فالوِر، بهخاطر پرخاشی، جاستین ساکو به ترند اول جهانیِ توییتر بدل شد؛ پیشتر، به خوانندگان گرامی قول داده بودیم در هر شماره تغییراتی ملموس در فصلنامه احساس کنند: متفاوتترین مطلب این پرونده ترجمۀ مدخل «شبکهسازی اجتماعی و اخلاق» دانشنامۀ فلسفۀ استنفورد است. مدخلهای این دانشنامه حاصل تحقیق اساتید برجستۀ متخصص در آن موضوع است. این مدخل نوشتۀ شانون ولور استاد فلسفۀ تکنولوژی سانتاکلاراست. ولور مدتهاست که دربارۀ اخلاقیات رباتها و فضای مجازی تحقیق میکند و این مدخل را میتوان، در کنار کتابش، ماحصل مجموعه تحقیقات وی دانست. برای دستیابی به اجمالی از محتوای پروندۀ این شماره میتوانید به سرمقالۀ مرتضی منتظری، سردبیر سایت و فصلنامۀ، در ابتدای همین شماره رجوع کنید.
هشتمین شمارۀ فصلنامۀ ترجمان پروندۀ دیگری نیز دارد: پروندۀ کتاب اینک روشنگری، نوشتۀ استیون پینکر. اگر فهرستهای پیشنهاد کتابِ افراد شاخص جهان امروز مثل مارک زاگربرگ و بیل گیتس را دنبال کرده باشید، حتماً اینک روشنگری در میان آنها به چشمتان خورده است. کتابهای پینکر معمولاً نگاه آدمهای بسیار موفق دنیا را به خود خیره میکند. هر جا نام کتاب را جستوجو کنید، بهناچار با عبارت عجیب بیل گیتس دربارۀ این کتاب مواجه خواهید شد: «تازهترین کتابِ محبوبِ همۀ دورانهای زندگیام». در این پرونده، ابتدا نوشتۀ الیور برکمن را خواهید خواند. موضوع بحث برکمن مشخصاً دانشمندانیاند که طی چند سال اخیر به «خوشبینان جدید» شهره شدهاند، افرادی مانند خودِ پینکر، چارلز داوکینز، سم هریس و دنیل دنت. پس از آن برشی کوتاه و کلیدی از خود کتاب را خواهید خواند. دو نقد از جان گری، مرورنویس شهیر، و یک مرور انتقادی از دنیل ای. بل مطالب پایانی این پروندۀ کتاب هستند.
نوشتار، گفتوگو و بررسی کتاب
بخش نوشتار هشتمین فصلنامه دارای نوزده مطلب است که، جز یکی از آنها، همگی تألیف سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ هستند. در این بخش میتوانید با چند چهرۀ تأثیرگذار علوم انسانیِ روز دنیا آشنا شوید، ازجمله مری بیرد، نویسندۀ محبوب این روزهای مطبوعات خارجی، ساموئل موین، مورخ جوان و خبرۀ دانشگاه ییل، و دیوید رایک، ژنتیکشناس و مورخِ دانشگاه هاروارد. اون هولات نیز در یکی از نوشتارها بهشکلی مفصل و خواندنی، با ساختن دوگانۀ «باخ یا میکیموس»، نظر آدورنو را دربارۀ هنرهای عامهپسند شرح داده است. جولین باگینی نیز، با تعریف سرگذشت آشنایی خودش با آثار سورن کیرکگور، مروری خواندنی بر نوشتههای این متفکر پیش رویمان میگذارد.
در بخش دیگر، سه گفتوگو با متفکران برجسته و تأثیرگذار جهان امروز خواهید خواند: دن آریلی در یکی از این گفتوگوها پنج کتاب مهمِ اقتصاد رفتاری را معرفی میکند؛ زیگمونت باومن، ایدۀ آخرین کتاب زندگی خود رتروپیا را شرح میدهد؛ و برونو لاتور روایت نسبتاً مختصری از حیات فکری و علمیاش را بازگو میکند.
گذشته از بخش پرونده، شاید بخش «بررسی کتاب» یکی از مهمترین قسمتهای فصلنامۀ ترجمان برای خوانندگانش باشد، چراکه با خواندن این بخش میتوان مرورها و برشهایی از جدیدترین کتابهای روز جوامع علمی را پیدا کرد. ترجمان، اینبار و در این بخش، ده کتاب تازهمنتشرشده و پرفروش را بررسی کرده است. ماریا کونیکووا، ستوننویس باسابقۀ نیویورکر، بر کتابی مرور نوشته که برای دوستدارانِ حوزۀ روانشناسی بسیار تعیینکننده و کاربردی است: کتاب آزمایش مارشملو: تسلط بر خودمهاری نوشتۀ والتر میشل. اثر اخیر یاشا مونک یکی از مهمترینهای تازههای نشر است: مردم دربرابر دموکراسی: چرا آزادی ما در خطر است و چگونه نجاتش دهیم. فرانسیس فوکویاما دربارۀ این کتاب چنین عبارتی دارد: «تحلیل دقیقی از ظهور ملیگراییِ عوامانه و چالشهای دموکراسی در زمانۀ ما». مرور این کتاب به قلم خودِ یاشا مونک است که میتوانید در همین بخش مطالعهاش کنید؛ آندره اسپایسر هم از چهرههای محبوب مدیرهاست که، بدون هیچگونه تکلفی، مشکلات پیشپاافتاده اما جانسختِ فضاهای مدیریتی را بهشکلی شستهرفته دستهبندی میکند و راهحلهایی پیش پای مدیران روشنفکر میگذارد. کتاب چرندیات مدیریتی کتاب اخیر وی است و نوشتۀ این بخش ایدۀ مرکزی این کتاب را بررسی میکند.
خرید اینترنتی
خوانندگانی که نمیخواهند به کتابفروشی و دکه بروند و دردسر خرید حضوریِ مجله را به خود بدهند میتوانند به فروشگاه اینترنتی ترجمان مراجعه و فصلنامه را، با ارسال رایگان، تهیه کنند.
نسخۀ الکترونیکی فصلنامه
خوانندگانی که علاقهمندند نسخۀ پیدیاف و رنگیِ فصلنامه را تهیه کنند، میتوانند آن را از برنامکهای طاقچه، فیدیبو، و پاتوق کتاب خریداری کنند. لینک سایتهای عرضهکنندۀ این خدمات در صفحۀ خرید اینترنتی وبسایت ترجمان درج شده است.
برای دریافت اطلاعات کاملتر و آگاهی از نام و نشانی عرضهکنندگان فصلنامه در شهرهای مختلف، با همکاران ما تماس بگیرید:
• شرکت پخش ققنوس: ۶۶۴۰۸۶۴۰-۰۲۱
• شرکت نشرگستر امروز: ۵۴۰۸۱۰۰۰-۰۲۱
• مؤسسۀ ترجمان: ۶-۸۸۵۲۶۳۷۳-۰۲۱
برای خرید اینترنتی بر روی این لینک کلیک کنید.
حرف زدن دربارۀ خودکشی آسان نیست اما سکوت مرگبار است
محمدمهدی ایزدخواه بهعنوان مدیرعامل ترجمان انتخاب شد
نابرابری شاخو دُم ندارد؛ یادداشتهایی دربارۀ فقر در دنیایی که هر روز نابرابرتر میشود
شمارۀ جدید ترجمان منتشر شد